koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TpL repertuarCO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359AMKL 75 lat
zmodyfikowano  10 lat temu  »  

GOTOWANIE DLA ZDROWIA. KUCHNIA ROŚLINNA WDŁ. 5 PRZEMIAN PROWADZI: BOŻENA ŻAK – CYRAN

Jonkowo »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 24 252 wyświetleń od 2 maja 2014
  • od: 13 czerwca 2014, piątek
    do: 15 czerwca 2014, niedziela

STOWARZYSZENIE „U ŹRÓDŁA” oraz OŚRODEK ROZWOJU OSOBISTEGO I DUCHOWEGO „TU I TERAZ” W NOWYM KAWKOWIE www.tuiteraz.eu www.u-zrodla.pl

                        zapraszają  13-15 czerwca  2014 na warsztat

GOTOWANIE DLA ZDROWIA. KUCHNIA ROŚLINNA WDŁ. 5 PRZEMIAN PROWADZI: BOŻENA ŻAK – CYRAN

,       ,         

Zapraszamy na warsztat gotowania ze słynną autorką bestsellerów takich jak: "Odnowa na talerzu", "Jedz i żyj zgodnie z porami roku", "Kuchnia zdrowia i młodości", "Energia życia, energia pożywienia", "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą", „Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem”. Chyba każdy kto interesuje się zdrowym odżywianiem i gotowaniem wdł. 5 Przemian korzystał z porad, przepisów i wieloletniego doświadczenia Bożeny Żak – Cyran. Jej książki od lat są już kultowe wsród wielbicieli kuchni makrobiotycznej, dietetycznej i 5 Przemian! Podczas warsztatu uczestnicy będą mogli praktycznie i teoretycznie poznać tajniki zdrowe i odżywczej kuchni. Sami będą przygotowywać posiłki. Na miejscu będą także możliwe indywidualne konsultacje zdrowotno- dietetyczne.
Odżywianie to jedna z ważniejszych dziedzin w życiu człowieka, tak niedoceniana przez wielu ludzi, dopóki nie odczują dyskomfortu związanego z chorobą. Mało kto wiąże swoje dolegliwości z błędami popełnionymi w sposobie żywienia i zaniedbaniem własnego organizmu. Proponowana przeze mnie Metoda Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej, stwarza równowagę energetyczną i smakową potraw. Metoda ta wyjaśnia, jak funkcjonuje układ energetyczny człowieka oraz jakie są przyczyny obniżenia energii życiowej objawiającej się słabą odpornością i kiepskim samopoczuciem. Z pożywienia czerpiemy nie tylko składniki pokarmowe, ale znacznie coś cenniejszego - energię życiową. Jednak nie wszystkie powszechnie dostępne produkty dostarczają energii życia. Większość na skutek przetwarzania i obróbki przemysłowej, jest jej pozbawiona. Podczas zajęć będzie można się dowiedzieć jak wybierać żywność i jak ją przygotować, aby zachowała wysoką wartość odżywczą i energetyczną, jak żyć w zgodzie z naturą, aby cieszyć się witalnością i dobrym zdrowiem. Poznać źródła energii życiowej takie jak: właściwe pożywienie, prawidłowy oddech, zdrowy sen, medytacja, pozytywne nastawienie do życia, ruch i ćwiczenia fizyczne i inne. Gotowanie dla zdrowia jest dla tych, którzy poszukują naturalnych metod przywracania zdrowia. Polega na zastosowaniu określonej diety w zależności od schorzenia i indywidualnych cech organizmu pacjenta. Właściwie dopasowana dieta jest jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób współczesnej cywilizacji. W procesie leczenia dietą oczyszcza się organizm ze złogów, przywraca równowagę organizmu i doprowadza do ustępowania chorób, poprzez zmianę stylu życia i żywienia. Właściwa dieta wpływa na utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, przedłuża młodość, wpływając pozytywnie zarówno na wygląd jak i na samopoczucie oraz psychikę człowieka. W programie m.in.: 1. Metody przygotowania posiłków i techniki gotowania zgodne z porą roku. 2. Omówienie metod oczyszczania organizmu. 3. Zdrowe desery bez cukru, mleka i jaj. 4. Sposoby łączenia produktów i wystawiania posiłków. 5. Zastosowanie wodorostów morskich w codziennym żywieniu. 6. Czym zastępować mięso - roślinne zamienniki mięsa wzmacniające zdrowie. BOŻENA ŻAK – CYRAN

Jestem dietetyczką i dietoterapeutką. Zajmuję się zawodowo zdrowym odżywianiem od ponad 25 lat. Przez kilkanaście lat pracowałam w nadzorze żywienia placówek leczniczych (szpitale) i wychowawczo-oświatowych (żłobki, domy opieki społecznej). Od 1996r. specjalizuję się w dietoterapii opartej na zasadach makrobiotyki oraz medycyny chińskiej. W swojej pracy czerpię przede wszystkim z osobistych doświadczeń związanych z powrotem do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej. Odzyskałam zdrowie po zastosowaniu diety makrobiotycznej, którą praktykuję przez cały czas razem z moją rodziną. Dieta ta stała się moją profilaktyką, moim sposobem życia, nową filozofią, którą stosuję z wielką przyjemnością. Prócz diety zmieniłam też styl życia, włączając regularne ćwiczenia fizyczne (jogę), świadome oddychanie, medytację, autoprogramowanie i wizualizację. Doświadczenia związane z chorobą i nowe sposoby odzyskiwania zdrowia, na które się otworzyłam, zmieniły moją świadomość. Skończyłam ponad 20 kursów samodoskonalących. Własne doświadczenia skłaniają mnie do propagowania życia i żywienia zgodnego z naturą jako jedynej słusznej drogi. Jak powiedział Hipokrates "Lekarz leczy, ale natura uzdrawia". Od 2000 r wydałam kilka książek: "Odnowa na talerzu", "Jedz i żyj zgodnie z porami roku", "Kuchnia zdrowia i młodości", "Energia życia, energia pożywienia", "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą", „Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem”. Moim celem jest przekazywanie innym wiedzy w zakresie prawidłowego odżywiania i samodoskonalenia, wiedzy, którą sprawdziłam na sobie z pozytywnym skutkiem. Moja działalność obejmuje pisanie książek, organizowanie cyklicznie kursów "Gotujmy dla zdrowia", prelekcji, wykładów, wczasów ze zdrową dietą oraz udzielania indywidualnych konsultacji dietetycznych. Szczególnie specjalizuję się w konsultowaniu osób z problemami nowotworowymi, łącząc dietoterapię z metodą psychoterapii w/g Carla Simontona. Sens życia widzę w samodoskonaleniu poprzez twórcze traktowanie życia w różnych dziedzinach, poczynając od świadomości odżywiania, oddychania, medytacji i ruchu aż do wykorzystania nieograniczonego potencjału umysłu ludzkiego (jestem absolwentką kursu Silvy). Wszystkie te metody pracy nad sobą stosuję w życiu, aby być bardziej wiarygodną w dzieleniu się swoją wiedzą. Moje zainteresowania to: filozofia i mądrość Dalekiego Wschodu, medycyna naturalna od psychologii i parapsychologii poprzez diagnozę intuicyjną, metafizyka, ekofilozofia, ekologia i etyka, feminizm, poezja, muzyka. Jestem mężatka z 25 letnim stażem i matką dwóch córek (24 i 25 lat) oraz szczęśliwą posiadaczką psa (owczarek podhalański) i kota (raza środkowo europejska). www.dietoterapia.info

Data: 13-15 czerwiec 2014 Czas trwania: początek zajęć 13.VI (piątek), zakończenie 15.VI godz. 14.30 (niedziela) Miejsce: Ośrodek Rozwoju Osobistego i Duchowego „Tu i Teraz”, Nowe Kawkowo www.tuiteraz.eu Cena: 550 zł (z Vat) + koszty zakwaterowania KONTAKT: www.tuiteraz.eu, kawkowo@tuiteraz.eu, biuro: 0662759576 Jacek Towalski 0602219382, Maja Wołosiewicz - Towalska 0606994366,

Uwaga: Konieczna wpłata zaliczki w wysokości 200 zł do 20 maja (z opisem ”zaliczka za pobyt 13-15.VI.2014) na konto Ośrodka Tu i Teraz: BANK PKO BP 92 1020 3541 0000 5502 0206 3410 Tydzień przed zajęciami zaliczki nie zwracamy!!!

          KSIĄŻKI BOŻENY ŻAK – CYRAN:

ODNOWA NA TALERZU. Przewodnik żywienia naturalnego. Książka jest owocem moich osobistych doświadczeń w odzyskiwaniu zdrowia, kiedy przed laty zachorowałam na raka. To swego rodzaju przewodnik po naturalnej żywności, omawiający szczegółowo ich właściwości, pochodzenie i zastosowanie w kuchni. Objaśnia jak zorganizować taki model żywienia dla całej rodziny, oraz jak planować pełnowartościowe posiłki. Osoby praktykujące wegetarianizm znajdą tutaj rozdział na temat prawidłowo ustawionej diety wegetariańskiej. Pozycja ta zawiera 259 przepisów, w tym wiele leczniczo działających potraw, napojów a także kompresów i okładów.

JEDZ I ŻYJ ZGODNIE Z PORAMI ROKU. Kuchnia roślinna według Pięciu Przemian. Książka omawia specyfikę odżywiania w poszczególnych porach roku i zawiera przepisy kulinarne, w których techniki przygotowania są ściśle powiązane z właściwościami energetycznymi produktów. Proponowana przeze mnie Metoda Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej, stwarza równowagę energetyczną i smakową potraw. Ponadto w książce znajdziesz: metody wzmocnienia kluczowych organów ciała za pomocą odpowiedniego pożywienia, właściwego oddychania i ćwiczeń; praktyczne pomysły na potrawy, które warto jadać w określonych porach roku, różne metody oczyszczania organizmu, skuteczny sposób oddychania, medytacja i ćwiczenia oddechowe, wzmacniające zdrowie.

KUCHNIA ZDROWIA I MŁODOŚCI wyd. Galaktyka 2005r. To niewielka objętościowo pozycja (80 str.) zawierająca zasady zdrowego odżywiania, podane w prosty i zwięzły sposób. Moim celem jest zachęcenie Czytelnika do żywienia opartego na naturalnych, pełnowartościowych produktach, które omawiam, wskazując jednocześnie wynikające z tego korzyści. Jest to nie tylko niezawodny sposób, aby zapobiegać chorobom, ale też przywracać równowagę w przypadku niedomagań organizmu. moja propozycja nie jest jedną z "cudownych" diet do stosowania okresowo, ale sposobem odżywiania na całe życie.

ENERGIA ŻYCIA, ENERGIA POŻYWIENIA. Praktyczne sposoby wzmocnienia zdrowia. Książka omawia w wyczerpujący sposób, jak funkcjonuje układ energetyczny człowieka oraz jakie są przyczyny obniżenia energii życiowej objawiającej się słabą odpornością i kiepskim samopoczuciem. W książce wskazuję, że z pożywienia czerpiemy nie tylko składniki pokarmowe, ale znacznie coś cenniejszego - energię życiową. Jednak nie wszystkie powszechnie dostępne produkty dostarczają energii życia. Większość na skutek przetwarzania i obróbki przemysłowej, jest jej pozbawiona. Z książki można się dowiedzieć jak wybierać żywność i jak ją przygotować, aby zachowała wysoką wartość odżywczą i energetyczną. Najważniejsze przesłanie książki to jak żyć w zgodzie z naturą, aby cieszyć się witalnością i dobrym zdrowiem. Szczegółowo omówione są źródła energii życiowej takie jak: właściwe pożywienie, prawidłowy oddech, zdrowy sen, medytacja, pozytywne nastawienie do życia, ruch i ćwiczenia fizyczne, wytyczanie celów i inne. Pomocny w określeniu własnego poziomu energii może być rozdział pt. "Świadomość energii" - autodiagnoza.

"ODŻYWIAJ DZIECKO W ZGODZIE Z NATURĄ" wyd. Galaktyka 2006 r. Książka adresowana jest do rodziców a szczególnie do matek, pragnących odpowiednio przygotować się do poczęcia dziecka. Podaję szczegółowe wskazówki jak powinna odżywiać się kobita w ciąży a potem matka karmiąca, aby jej dziecko miało silny układ odpornościowy. W książce można znaleźć informacje dotyczące normalnego karmienia dzieci od momentu urodzenia (kiedy z różnych przyczyn nie karmi piersią matka) aż do lat 3. Podane są liczne przepisy na zdrowe potrawy dla dzieci.

"ALCHEMIA POŻYWIENIA" wyd. Galaktyka 2008 r. Alchemia pożywienia to obszerne źródło wiedzy na temat leczniczych właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi wybór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swojego organizmu zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Autorka Bożena Żak-Cyran zachęca do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowywanego tak, aby jak najpełniej wykorzystać zawarte w nim cenne składniki. Zwraca również uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości składników pokarmowych, ale według ich witalności. Jej zdaniem pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy. Natomiast żywy biologicznie pokarm zapewnia człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy mieć to na uwadze, dokonując codziennych wyborów żywieniowych.

"WZMACNIAJ ODPORNOŚĆ PROSTYM POŻYWIENIEM" wyd. Galaktyka 2012 r. Wspomaganie pracy układu odpornościowego za pomocą właściwego sposobu odżywiania ułatwi utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub, w razie potrzeby, pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna jedynie wspiera proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny naszego organizmu. To więc my sami mamy największy wpływ na naszą odporność, prowadząc odpowiedni styl życia i odżywiając się właściwie. Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu naturalnego odżywiania wzmacniającego odporność opartego na zasadach makrobiotyki i medycyny chińskiej, zweryfikowanej i zmodyfikowanej na potrzeby naszych czasów (według badań naukowych).

autor:
zmodyfikowano  10 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ