koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TpL repertuarMuzyczne Opowieści EuropyCO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359
zmodyfikowano  5 lat temu  »  

Zjadamy ostatki - miesiąc zero waste

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 16 155 wyświetleń od 5 sierpnia 2019
  • od: 14 września 2019, sobota
    do: 28 września 2019, sobota

Konsumpcjonizm robi się powoli niemodny, a filozofia ZERO WASTE zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. To idea bardziej minimalistycznego życia, która pozwala nam lepiej oszczędzać i dbać o nas oraz o nasze otoczenie, dlatego warto się z nią zaprzyjaźnić. W tym duchu zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których nauczymy się jak gotować by nie marnować. Ponadto uszyjemy woreczki zakupowe z firanek, spróbujemy swoich sił w konkursie na przepis ZERO WASTE oraz dowiemy się jak ograniczyć zużycie plastiku w życiu i jak lepiej przyjaźnić się z naszą planetą. To też okazja do skorzystania z mobilnej jadłodzielni Foodsharing Wrocław w Centrum Kultury Agora – 16 października, gdzie będzie można zostawić lub pobrać nadwyżki jedzenia. Aleksandra Bolek wraz z Karłowice gotują – się zaprasza na mocno uświadamiający i edukacyjny projekt.

Rozkład jazdy:

NIE MASZ CO ZROBIĆ Z RESZTKAMI JEDZENIA? PRZYNIEŚ JE DO NAS i WYKORZYSTAJ JE PODCZAS WARSZTATÓW / dla osób 16 +

Zwiędłe 14.09.2019 / sobota / godz. 11.00 – 14.00 / sala klubowa

Świeże i pachnące produkty zawsze smakują najlepiej, ale te już kilkudniowe i niekoniecznie wizualnie apetyczne – mniej. Jednak podwiędłe warzywa i pomarszczone owoce potrafią zaskoczyć. Wspólnie z Ulą Ostrowską przygotujemy oryginalne dania, bazujące na „zielonych” resztkach. Ula prowadzi popularnego bloga jemto.pl i jak sama mówi jest pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego i smacznego gotowania oraz pieczenia.

Czerstwe 21.09.2019 / sobota / godz.11.00 -14.00 / sala klubowa

Najlepsze nawet przechowywanie pieczywa nie uchroni nas przed marnowaniem. Co zatem zrobić z resztek, aby ograniczyć wyrzucanie chleba? Swój pomysł podpowie Aleksandra Bolek – mieszkanka i miłośniczka Karłowic. Pomysłodawca i lider projektu kulinarnego KARŁOWICE GOTUJĄ – SIĘ, zajmuje się kulinarnymi nowinkami na osiedlu opisuje je na łamach KURIERA KARŁOWICKIEGO.

Porzucone 28.09.2019 / sobota / godz.10 – 13.00 / sala klubowa

Pewnie wiele osób ma w czeluściach swoich spiżarek produkty, których nie wie jak wykorzystać lub po prostu o nich zapomniała, najczęściej są to przetwory różnego typu od kiszonych ogórków po dynie w cynamonowej zalewie. Co z nimi zrobić pokaże Sylwia Majcher – współautorka akcji Wrocław nie marnuje i autorka książki Gotuje nie marnuje.

ALTERNATYWA DLA PLASTIKOWYCH SIATEK? NIE ZAPOMNIJ O STAREJ FIRANCE! / warsztaty rodzinne

Warsztat szycia woreczków 25.09.09 / środa / godz.17.00 – 19.00 / sala konferencyjna

Czy Ty też masz dość plastikowych siatek, których używasz jedynie do transportu owoców i warzyw i przeraża Cię ilość śmieci, którą produkujemy na co dzień? Pokaż swojemu dziecku, że można inaczej i przyjdź z nim na warsztaty, które poprowadzi Aleksandra Wilczyńska – mieszkanka Różanki, absolwentka PWr. Hobbystycznie zajmuje się odnawianiem mebli.

autor:
zmodyfikowano  5 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ