koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
POK KWIECIEŃ - MAJ 2024TINA
zmodyfikowano  4 lata temu  »  

Vege Story – Dieta Pitagorejska

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 15 397 wyświetleń od 25 września 2020

Zanim dieta pitagorejska stała się wegetarianizmem, czyli filozoficzne i religijne powody ograniczania mięsa do XVIII wieku. Choć słowo „wegetarianizm” pojawia się dopiero w wieku XIX, mięso ograniczano i odrzucano od zarania dziejów.

W Starożytnej Grecji nie jedli go pitagorejczycy ani orfici, gardził nim Leonardo da Vinci, nie cenił go Kartezjusz ani jego rywal Pierre Gassendi – choć z całkiem różnych powodów. Wyrzekanie się mięsa pełni kluczową rolę w hinduizmie, buddyzmie, ale i chrześcijaństwie – stąd surowe zasady postu. Na pierwszym spotkaniu porozmawiamy o filozoficznych i religinych korzeniach wegetarianizmu.

ZAPISY: https://www.strefazajec.pl/course/view/id/25003 Warsztaty prowadzi Natalia Mętrak- Ruda Doktor kulturoznawstwa, tłumaczka literatury, dziennikarka kulinarna (m.in. Culture.pl, Smak, Kukbuk). Autorka bloga Przeszłość od kuchni. Posiada doświadczenie w prowadzeniu zajęć ze studentami (UW, UKSW). Na przełomie 2019 i 2020 roku zrealizowała cykl zajęć historycznokulinarnych w Fotoplastikonie Warszawskim pod hasłem Przeszłość od kuchni.

zmodyfikowano  4 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ