koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359Muzyczne Opowieści EuropyBANKSYTpL repertuar
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

Świąteczny jarmark Produktów Regionalnych w Blue City!

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 3 574 wyświetleń od 14 grudnia 2012

Warszawa » al. Jerozolimskie 179 » NA MAPIE

  • 11 grudnia 2012, wtorek
    » 09:00

Poczuj świąteczną tradycję!

Podczas grudniowej, bożonarodzeniowej odsłony Jarmarku w Blue City będzie można skosztować wybornych propozycji regionalnych producentow oraz poczynić stosowne zakupy na świąteczny stoł.

W zależności od regionu w Polsce w święta Bożego Narodzenia jada się smacznie, ale rozmaicie. Na Kujawach na przykład do przygotowywania wieczerzy potrzebne są głownie: kasza jaglana, groch, kapusta, fasola, grzyby, śledzie, jabłka, orzechy i mak. Jada się tam także zupę z suszonych owocow, barszcz lub zupę grzybową. Na słodko zaś można skosztować klusek z makiem, ciasta drożdżowego, strucli z makiem, pierniczkow i ciasteczek na amoniaku. Podkarpacie przoduje z kolei w postnicy, barszczu czerwonym z uszkami, maczance grzybowej, pierogach z kapustą i serem, kapuście z grzybami i grochem, gołąbkach z ziemniakami i kaszą gryczaną, pierniku i kutii. W świętokrzyskim kroluje barszcz na żytnim zakwasie, kapusta z grochem, kugiel czy piernik z żytniej mąki.

Kto chce sprobować nowych, ale tradycyjnych smakow oraz zainspirować się kulinarnie, powinien przed świętami pojawić się pod błękitną kopułą i odwiedzić najbardziej smakowity jarmark w Warszawie.

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ