koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  10 lat temu  »  

TUWIM I INNI W SAŁATCE

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 25 492 wyświetleń od 19 sierpnia 2014

Reżyseria: Łukasz Jarzyński, Obsada: Małgorzata Paprocka, Jerzy Dowgiałło, Łukasz Jarzyński, Muzyka: Łukasz Gałczyński, Scenografia: Michał Tramer, Jakub Bednarek, Światło i dźwięk: Sebastian Hewko, Charakteryzacja: Anna Podgórska, Edyta Pawłów Projekty graficzne: Ewa Delczyk Sałatka to danie lekkie, a jednocześnie wykwintne i skomponowane z dobrych składników - taki też jest charakter naszego przedstawienia. Głównym składnikiem są kabaretowe teksty Juliana Tuwima - scenki, monologi i piosenki. Sałatkę można jednak komponować z różnych składników, czasem pozornie niepasujących. W naszej, poza Tuwimem, znalazły się trzy teksty innych autorów międzywojennych - Słonimskiego, Hemara, Własta i Nela). "Tuwim w sałatce" utrzymany jest w konwencji "teatru w teatrze". Trójka prowincjonalnych aktorów, w towarzystwie pianisty, przygotowuje się do wystawienia programu na bazie Tuwima. Niektóre z tekstów wykonują przed garderobianym lustrem, lub przy stoliku - niemal prywatnie. Dzięki temu okazuje się, że te stare (lecz nie przestarzałe) teksty doskonale odzwierciedlają ich kompleksy, doświadczenia i wzajemne relacje. Prawie połowa tekstów to piosenki. Wśród nich kilka niemal zapomnianych utworów, obok przedwojennych szlagierów, wciąż znanych i lubianych, jak „Na pierwszy znak”, „Rebeka”, czy „Ach te baby”

Przepis na sałatkę z Tuwima z dodatkami: Składniki: trójka aktorów średnio prowincjonalnych, świeżych lecz dojrzałych; jeden pianista wytrawny; kopa tekstów Tuwima najlepszej jakości, w tym: kilka skeczy i tyleż piosenek, ze dwa monologi dla smaku; garść melodii wiecznie świeżych. Przygotowanie: Teksty Tuwima przez sito przesiać by najlepsze kąski zostały. Nie siekać! Najlepiej w całości pozostawić by smaku nie straciły. Starannie je poukładać i pozostałymi składnikami wymieszać. Hemarem, Słonimskim lub jeszcze kim innym do smaku doprawić, szmoncesem okrasić, szczyptę pikanterii dodać i dobrego humoru dwie łychy kopiaste. Wszystko to widowni w najlepszej zastawie podać. Linki:

http://www.youtube.com/watch?v=qsprlT9n6x8 http://www.tvklodzka.pl/site/telewizja/1/1/1/1298/n.html https://www.youtube.com/watch?v=WpM8JJ_o9JA

zmodyfikowano  10 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ