koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!
Miesięcznik CO JEST GRANE Kwiecień 2021 ONLINE

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - MAJ 2021
zmodyfikowano  8 lat temu  »  

Droga na drugą stronę

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 8 430 wyświetleń od 22 listopada 2011
  • 13 grudnia 2011, wtorek
    » 20:00
  • 12 grudnia 2011, poniedziałek
    » 20:00
  • 11 grudnia 2011, niedziela
    » 20:00
  • 10 grudnia 2011, sobota
    » 20:00
  • 9 grudnia 2011, piątek
    » 20:00
  • 8 grudnia 2011, czwartek
    » 20:00
  • 7 grudnia 2011, środa
    » 20:00
  • 6 grudnia 2011, wtorek
    » 20:00
  • 5 grudnia 2011, poniedziałek
    » 20:00
  • 3 grudnia 2011, sobota
    » 20:00
  • 2 grudnia 2011, piątek
    » 20:00
  • 1 grudnia 2011, czwartek
    » 20:00

1. HISTORIA

Pełnometrażowy częściowo animowany film dokumentalny o człowieku, ktory probując zwrocić uwagę na swoją krzywdę rozpoczyna strajk głodowy i pozwala mu się umrzeć w areszcie, przed oczami społeczeństwa. Teraz, gdy on już przebył drogę na druga stronę, my żyjemy w poczuciu winy, że nie posiadaliśmy wystarczająco dużo miłości i pozostaliśmy bierni.

Film nawiązuje do prawdziwych zdarzeń, ktore miały miejsce w naszym kraju. 11 lipca 2007 pewnemu sędziemu w sklepie został ukradziony portfel z kartami kredytowymi. Opis złodzieja to brunet o smagłej cerze. Policja śpieszy się by zadowolić sędziego i jak najszybciej aresztować domniemanego sprawcę: Claudiu Crulica, lat 33, obywatela Rumunii. Claudiu Crulic twierdzi, że w czasie, gdy popełniono przestępstwo, był w Mediolanie. Zatrzymany stara się skontaktować z władzami Rumunii. Oświadcza, że rozpoczyna strajk głodowy. Claudiu Crulic umiera po czterech miesiącach strajku głodowego w polskim areszcie. W tym czasie ani lekarze, ani strażnicy, ani nawet rumuńscy dyplomaci nie wzięli pod uwagę jego zeznań i nie sprawdzili czy mężczyzna rzeczywiście przebywał wtedy poza krajem. Mężczyzna umarł 18 stycznia 2008, kilka godzin po tym jak polskie służby więzienne uwolniły go, by przewieźć do szpitala.

Fabuła filmu została oparta na autentycznych wydarzeniach z lat 2007 - 2008. Tworcy postanowili opowiedzieć historię Claudiu Crulica - rumuńskiego więźnia, ktory zmarł w wyniku czteromiesięcznej głodowki prowadzonej w krakowskim areszcie. Oskarżony o kradzież mężczyzna protestował przeciwko wątpliwym przesłankom zatrzymania. Aby zwrocić uwagę na swoją krzywdę rozpoczął strajk głodowy, ktory doprowadził go do śmierci na oczach społeczeństwa.

Przypomnienie bulwersującej historii z pierwszych stron gazet stanowiło wyłącznie punkt wyjścia. Postać rumuńskiego mężczyzny została potraktowana, jako uniwersalny symbol buntu, straceńczej walki jednostki z systemem i niemożliwej do zaspokojenia żądzy wolności. Niezwykłość historii Crulica znalazła swoje odzwierciedlenie w nowatorstwie filmowej formy. „ Droga na drugą stronę" jest połączeniem animacji, dokumentu i fikcji. Ironiczna narracja zza grobu przywołująca na myśl „Kasyno" łączy się w nim z bezkompromisową wizją świata charakterystyczną dla „Walca z Baszirem".

2. TWÓRCY FILMU

Anca Damian- reżyser, scenarzysta, producent

Urodzona w 1962 roku. Reżyser, autor zdjęć, producent filmowy w firmie Aparte Film. Absolwentka Instytutu Sztuki, Teatru i Kinematografii, im. I.L. Caragiale.

Wybrana filmografia:

2011- „Droga na drugą stronę"

2008- „Krzyżowe spotkania"

2006- „Ja z sobą samym"

1999- „Tyle spokoju wokoło"(wespoł z Laurentiu Damianem).

1996- „Eminescu, w jednym słowie znoj"(wespoł z Laurentiu Damianem)

Piotr Dziubek- autor muzyki

Urodzony w 1974 roku. Kompozytor, akordeonista, pianista. Pracownik Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Autor opraw muzycznych do licznych spektakli teatralnych i innych wydarzeń artystycznych.

Wybrana filmografia

2011- „Droga na drugą stronę"

2010-2009 „Tancerze" (serial TV)

2010- „Tysiąc złych uczynkow" (serial TV)

2006- „Trzeci wiek"

2004- „Dusza kresowa" (serial TV)

Arkadiusz Wojnarowski- koproducent

Urodzony w 1973 roku. Absolwent prawa polskiego na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu i prawa niemieckiego na Uniwersytecie Viadrina we Frankfurcie (O), a także Studiow podyplomowych na PWSFTViT w Łodzi. Autor programow o tematyce podrożniczej, scenarzysta, producent filmowy. Obecny prezes Fundacji Magellan.

Maciej Stuhr- Claudiu Crulic (głos)

Urodzony w 1975 roku. Popularny aktor filmowy i teatralny, konferansjer, artysta kabaretowy. Absolwent Wydziału Psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

Wybrana filmografia

2011- „Droga na drugą stronę"

2010- „Mistyfikacja"

2008- „33 sceny z życia"

2004- „Wesele"

2000- „Chłopaki nie płaczą"

Andrzej Olejnik- Narrator (głos)

Urodzony w 1970 roku. Aktor teatralny, telewizyjny i filmowy. Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu.

Wybrana filmografia

2011- Droga na drugą stronę"

2011-2004- „Pierwsza miłość" (serial TV)

2007- „Tajemnica twierdzy szyfrow" (serial TV)

2002- „Arche. Czyste zło"

3. NAGRODY I FESTIWALE

*64. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Locarno- *Specjalne Wyrożnienie Międzynarodowej Federacji Klubow Filmowych

*27. Międzynarodowy Warszawski Festiwal Filmowy- *Specjalne Wyrożnienie Jury Konkursu Międzynarodowego, Specjalne Wyrożienie Jury Ekumenicznego

21. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cottbus- Specjalne Wyrożnienie Jury Konkursu Międzynarodowego, Nagroda Jury Ekumenicznego

15. Festiwal Filmow Dokumentalnych w Jihlavie- Nagroda East Silver Eye dla Najlepszego Filmu Średniometrażowego

*9. Festiwal Filmow Dokumentalnych w Kopenhadze- *Nagroda Amnesty Award dla najlepszego filmu poruszającego tematykę praw człowieka

OFICJALNE SELEKCJE:

55 BFI London, Wielka Brytania

Telluride, USA ( sekcja wielke oczekiwania)

De Namur, Belgia

Reykjavik, Islandia

Paris, Francja

Moskwa, Rosja

4. GŁOSY PRASY

Piękna grafika i mocna historia to kluczowe elementy tego animowanego dokumentu

(…) Szczegolnie atrakcyjna jest animacja, zawierająca piękne akwarele tworzące tło i tworczo wykorzystująca rysunki, wycinanki i zdjęcia. (…) Poszczegolne pięknie zrealizowane i przejrzyste ujęcia, wzbogacone są o płynne kompozycje Piotra Dziubka

Jay Weissberg, „Variety"

„Sięgając po historię Rumuna, Anca Damian buduje atmosferę iście kafkowską, w warstwie wizualnej czerpiąc z tradycji surrealistycznego kolażu. Spotykają się w nim sny, marzenia, fantazje i rojenia produkowane przez udręczony umysł - żyjący wyjątkowo intensywnie, jakby na przekor umierającemu ciału."

Anita Piotrowska, „Tygodnik Powszechny"

„Wnikliwy zapis doświadczenia Crulica nabrał formy animowanego dokumentu przywodzącego na myśl "Persepolis" (2007) Marjane Satrapi i "Walc z Baszirem" (2008) Ariego Folmana - trafnie przekładające historie traum na animację, zarezerwowaną zwykle dla produkcji "lekkich" i "przyjemnych"."

Magdalena Bartczak, Stopklatka.pl

Metafizyka ostro zaangażowana społecznie. Czegoś podobnego,w tak błyskotliwym ujęciu, dawno nie było"

Janusz Wroblewski, „Polityka"

Producentem rumuńsko - polskiego filmu „Droga na drugą stronę" jest Aparte, lecz film nie powstałby bez istotnego wkładu Polakow. Film został stworzony w koprodukcji z Fundacją Im. Ferdynanda Magellana, a jego polskim koproducentem jest także Krakowskie Biuro Festiwalowe. „Droga na drugą stronę" był wspołfinansowany przez Polski Instytut Sztuki Filmowej, Fundację Im. Ferdynanda Magellana oraz Regionalny Fundusz Filmowy w Krakowie ze środkow budżetu Wojewodztwa Małopolskiego i Gminy Miejskiej Krakow. Polski akcent stanowi rownież muzyka skomponowana do filmu przez Piotra Dziubka, a także postprodukcja dźwięku wykonana w nowoczesnej, podkrakowskiej wytworni filmowej Alvernia Studios.

Tworcami dźwięku są Sebastian Włodarczyk, Piotr Witkowski i Bartłomiej Bogacki.

W polskiej wersji językowej głos za Claudiu Crulica podkłada Maciej Stuhr.

Polskim dystrybutorem filmu jest FUNDACJA MAGELLAN.

autor:
  • W cieniu kobiet

    W cieniu kobiet

    30 lipca 2016 - 09:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    198 319kino

  • Wstyd

    Wstyd

    30 lipca 2016 - 21:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocławjest więcej miejsc

    539 525kino

  • 80 dni

    80 dni

    30 lipca 2016 - 18:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    100 616kino

  • Pokój syna

    Pokój syna

    29 lipca 2016 - 15:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    26 832kino

  • Bracia

    Bracia

    29 lipca 2016 - 13:00jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocławjest więcej miejsc

    215 998kino

  • Idźcie, ofiara spełniona

    Idźcie, ofiara spełniona

    29 lipca 2016 - 09:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 664kino

  • Gwałt

    Gwałt

    29 lipca 2016 - 10:00jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 300kino

  • Sobowtóry

    Sobowtóry

    29 lipca 2016 - 22:15jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 725kino

  • Ander

    Ander

    29 lipca 2016 - 18:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 714kino

  • Boris sans Béatrice

    Boris sans Béatrice

    29 lipca 2016 - 10:15jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 545kino

  • Salto al vacío

    Salto al vacío

    29 lipca 2016 - 19:00jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 302kino

  • Tasio

    Tasio

    29 lipca 2016 - 12:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 345kino

  • Lęk

    Lęk

    29 lipca 2016 - 22:00jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 136kino

  • Dziennik intymny

    Dziennik intymny

    29 lipca 2016 - 21:45jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    5 234kino

  • Rodzina

    Rodzina

    29 lipca 2016 - 16:00jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    16 736kino

  • Białe noce listonosza Aleksieja Triapicyna

    Białe noce listonosza Aleksieja Triapicyna

    29 lipca 2016 - 12:45

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    11 744kino

  • Lucyfer

    Lucyfer

    29 lipca 2016 - 22:00jest więcej terminów

    Kino Nowe Horyzonty

    Kazimierza Wielkiego 19A/21   Wrocław

    231 655kino

zmodyfikowano  8 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ