koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

Breslauer Cocktail i jedzeniadorzeczy na śledziku w CK ZAMEK

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 17 527 wyświetleń od 26 lutego 2014
  • 4 marca 2014, wtorek
    » 19:00

W przedwojennym stylu - śledzik z Festiwalem Dobrego Piwa w Centrum Kultury ZAMEK

4 marca (wtorek) godz. 19:00, pl. Świętojański 1, Wrocław

Tegoroczny śledzik w Centrum Kultury „Zamek” przeniesie nas w czasy przedwojennego Breslau. W jaki sposób, gdzie oraz co jedzono i pito na początku XX wieku opowiedzą i zaprezentują wrocławscy specjaliści od wykwintnych smaków – Łukasz Wasyliszyn i Michał Wacław prowadzący portal jedzeniadorzeczy.pl. Natomiast w muzyczną podróż do przeszłości zaprosi zespół Breslauer Cocktail wykonujący współczesne wersje hitów muzyki estradowej, oryginalnie wykonywanych przez takie gwiazdy jak Marlena Dietrich, Zarah Laender, Hildegard Knef czy The Andrew Sisters. Śledzik w przedwojennym stylu to pierwsza z cyklu imprez stanowiących swego rodzaju zapowiedź Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, podczas których promujemy oryginalne smaki i wykwintną kuchnię.

Kuchnia Breslau - historie oraz degustacje Prezentacja „Kuchnia Breslau” tandemu wrocławskich Kulinarzy (jedzenia dorzeczy.pl) po raz pierwszy została przedstawiona na scenie kulinarnej Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa w 2013. W nieco zmienionej formie chcemy wrócić do tego tematu podczas śledzika w zamku. Panowie opowiedzą o wrocławskich, przedwojennych pijalniach, restauracjach i browarach oraz zaprezentują archiwalne zdjęcia i receptury dań podanych do piwa. Prezentacje zakończy uczta breslauerskich smaków, będziemy degustować piwo oraz - Breslauer Häckerle (przekąska cechu wrocławskich rzeźników) - najpopularniejsza w Breslau przekąska piwna; bardzo charakterystyczny smak śledzi solonych z boczkiem wędzonym i ogórkami kiszonymi. Dodatkowo dla każdego uczestnika przewidziany będzie mini precel z kminkiem, taki jak spożywany był masowo w dawnym Breslau – piwny klasyk z Breslau.

Koncert Breslauer Cocktail Breslauer Cocktail to nowy, interdyscyplinarny projekt artystyczny, nawiązujący do kultury przedwojennego Breslau. Muzycy wykonują własne jazzowo-swingowe aranżacje przebojów muzyki rozrywkowej, powstałych głównie w okresie międzywojennym. Twórcy kładą nacisk na świeże brzmienia i odwołują się do awangardowej, progresywnej stylistyki. W repertuarze Breslauer Cocktail znajdują się współczesne wersje hitów muzyki estradowej, oryginalnie wykonywanych przez takie gwiazdy jak Marlena Dietrich, Zarah Laender, Hildegard Knef czy The Andrew Sisters. Grupa aranżuje w nowoczesny, indywidualny sposób również piosenki pochodzące z międzywojennych musicali i operetek. Sentymentalna bądź nostalgiczna muzyka w aranżacjach Breslauera staje się eksperymentem, muzycznym żartem, ironiczną wariacją bądź swobodną interpretacją, w której retro styl jest pretekstem dla erudycyjnej zabawy dźwiękiem. Wielokulturowość Breslau podkreślają utwory śpiewane w wielu językach: po niemiecku, po polsku, w jidisz i po rosyjsku.

Skład zespołu:

Natalia Nikolska − wokal

Janusz Yano Wawrzała − instrumenty perkusyjne, wokal

Ewgienij Genew − akordeon

Adam Głośnicki − gitara basowa

Marcin Kużdowicz − gitary

Współpraca: Piotr Szwec - saksofon

Bilety:

w przedsprzedaży - 25 zł (+ kufel festiwalowy)

w dniu koncertu - 30 zł

przedsprzedaż w kasie ck zamek lub przelewem na konto PKO BP S.A. Nr konta: 69 1020 5226 0000 6302 0416 3093

Kufle będą do odebrania tuż przed imprezą. Wykupienie biletu jest potwierdzeniem rezerwacji miejsca.

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ