koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  10 lat temu  »  

Spotkanie z autorkami książki "Kuchnia polska bez pszenicy" organizowane przez Księgarnię Świat Książki w juice barze Frankie's.

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 15 842 wyświetleń od 22 października 2014

Zapraszamy na spotkanie z autorkami książki "Kuchnia polska bez pszenicy", Martą Szloser i Wandą Gąsiorowską, organizowane przez Księgarnię Świat Książki, które odbędzie się we Wrocławiu, 26 października (niedziela) o 16.30 w w centrum handlowym Magnolia w juice barze Frankie's. NA SPOTKANIU - DEGUSTACJA SMAKOŁYKÓW BEZ GLUTENU I CUKRU!

Kuchnia polska bez pszenicy to rodzima kontynuacja bestsellerowych książek dr. Williama Davisa, "Diety bez pszenicy" i "Kuchni bez pszenicy". Dieta bez pszenicy to najpopularniejsza obecnie dieta, a "Kuchnia polska bez pszenicy" pokazuje, że można ją stosować, nie rezygnując z popularnych w Polsce dań z łatwo dostępnych, lokalnych produktów bez glutenu. Dania w książce nie tylko nie zawierają glutenu, ale nie ma w nich również cukru, sztucznych słodzików, gumy guar, zagęszczaczy, bezglutenowej mąki pszennej. Trudno w to uwierzyć, ale bez tych wszystkich składników da się przygotować przepyszne i zdrowe pierogi, naleśniki, torty, batoniki, bułeczki, pyzy, makarony, biszkopty... Książka jest uzupełniona zdjęciami i kilkoma słowami o samej diecie bez pszenicy.

Marta Szloser zaczęła gotować z potrzeby serca – dosłownie. Prowadzi dwa blogi: jeden z przepisami, a drugi z recenzjami książek z jedzeniem w roli głównej lub tylko w tle. Ukończyła kurs tradycyjnej dietetyki, ale podąża własną ścieżką. Najchętniej zamknęłaby się w kuchni i wymyślała nowe bezglutenowo-bezcukrowe słodkości. Jest autorką większości przepisów zamieszczonych w książce Kuchnia polska bez pszenicy. Blogi Marty Szloser: http://nakuchennymprogu.pl/ http://www.kulinarnaczytelnia.pl/

Marta Szloser o sobie: W maju 2013 r. wyeliminowałam z diety wszystkie produkty zawierające gluten. Nie używam jednak gotowych miksów mąk ani gumy guar czy gumy ksantanowej. W czerwcu zostałam pescowegetarianką. Co przyniesie przyszłość – zobaczymy… Nie mam cukrzycy ani żadnej alergii pokarmowej. Taki sposób odżywiania to mój własny, świadomy wybór. I czuję się z nim wspaniale!

Wanda Gąsiorowska łączy zgłębianie wiedzy o żywieniu z praktyką we własnej kuchni, szukając przekonujących argumentów dla dietetycznych zakazów i zaleceń. Jej zainteresowania zaowocowały dietą wegetariańską, rezygnacją z cukru, glutenu, nabiału, a także certyfikatem doradcy dietetycznego. Swą wiedzą i doświadczeniem dzieli się na warsztatach i blogu. Popularyzuje informacje żywieniowe sprzeczne z tradycyjnym podejściem akademickim i pokazuje, jak wykorzystać je w praktyce. Jej zasługą jest wstęp i niektóre przepisy w książce Kuchnia polska bez pszenicy. Blog Wandy Gąsiorowskiej: http://www.kuchnia-edukacyjna.com/

Wanda Gąsiorowska o sobie: Nie zadowala mnie dietetyczny zakaz, zalecenie lub pogląd. Lubię wiedzieć DLACZEGO. Ta dociekliwość odebrała mi zakupową beztroskę i skłoniła do wzięcia odpowiedzialności za własne kulinarne decyzje. Stopniowo wyeliminowałam z diety gluten, mleko, izolowane cukry i toksyczne e-dodatki. Wiem też dzięki własnym doświadczeniom, że taka kuchnia jest dostępna dla każdego, kto chce odżywiać się w sposób sprzyjający zdrowiu, a wiedza o pokarmach, sięgająca głębiej niż obiegowe opinie, daje silną motywację do dietetycznych zmian. Serdecznie zapraszamy

zmodyfikowano  10 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ