INFORMACJA:
Odkryj smak lokalnych produktów w restauracji
- od: 25 stycznia 2016, poniedziałekdo: 29 lutego 2016, poniedziałek

Już ponad 60% Polaków kupuje świeże i lokalne produkty, wynika z raportu Friends of the Earth Europe. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się eko-jarmarki i bazary z regionalną żywnością. Również podczas wizyty w restauracjach goście zwracają uwagę na to, skąd pochodzą poszczególne składniki ich dań. Zauważają to restauratorzy, którzy chcąc zapewnić najwyższą jakość potraw, nawiązują współpracę z lokalnymi dostawcami.
Polacy chętnie sięgają po regionalną żywność. Wyraża się to w rosnącej popularności idei slow food. Jak wynika z raportu „Z pola do społeczeństwa” z 2015 roku przygotowanego przez organizację Friends of the Earth Europe, już ponad 60% Polaków kupuje produkty od regionalnych dostawców. Dostęp do lokalnej żywności jest znacznie łatwiejszy dzięki licznie odbywającym się eko-jarmarkom i bazarom. Przykład stanowić może Wrocławski Bazar Smakoszy czy BioBazar, odbywający się w Warszawie, Gdańsku i Katowicach.
Również coraz więcej restauracji zaczyna zwracać uwagę na aspekt lokalności w kuchni.
– Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami nasze potrawy przygotowywane są w oparciu wyłącznie o świeże, najwyższej jakości produkty, co doceniają goście odwiedzający naszą restaurację – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej Food Art Gallery. – Myślę, że najlepszym sposobem na promowanie naszej polskiej żywności jest właśnie jak najczęstsze z niej korzystanie. Cztery piękne polskie pory roku zapewniają nam prawdziwe bogactwo naturalnych składników, z których szefowie kuchni powinni czerpać.
W potrawach serwowanych w Food Art Gallery nie brakuje lokalnych akcentów. Codziennie na miejscu wypiekany jest świeży, pachnący chleb, z mąki z Młyna Skokowa, wpisanej do programu Slow Food Dolny Śląsk. W karcie dań można znaleźć również sałatkę z buraków z kozią ricottą pochodzącą z Łomnicy czy śledzia w oleju lnianym z ekologicznej olejarni z Jelcza-Laskowic. Warto również wspomnieć o zupie kremie z topinamburu – rośliny bulwiastej stanowiącej zdrowszą alternatywę dla popularnych w Polsce ziemniaków – pochodzącego z własnej ekologicznej uprawy należącej do restauracji. Zagranicznym gościom zaś szczególnie do gustu przypadło Piwo Sobótka Górka, warzone wyłącznie z naturalnych składników tuż pod Wrocławiem.
Szefowie kuchni dzięki umiejętnemu wykorzystaniu lokalnych produktów nadają swoim daniom wyjątkowy smak. Tego nigdy się nie osiągnie sięgając po przetworzoną żywność. Jedzenie przyrządzone w ten sposób jest też naturalnie o wiele zdrowsze. Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami restauracje mogą zainspirować swoich gości, pokazując im to, co jest najlepsze w ich regionie. Jak się okazuje, mamy czym się pochwalić w dziedzinie kulinariów i różnorodności produktów.




ABAKAN, CZYLI CO?
17 listopada 2020 - 12:00
Pawilon Czterech Kopuł
ul. Wystawowa 1 Wrocław
22 104samorozwoj
MARNOWANIE - RESZTKI - WARSZTATY DLA DZIECI W AKADEMII SZTUK PIĘKNYCH
14 listopada 2020 - 10:00
Akademia Sztuk Pięknych
ul. Traugutta 19/21 Wrocław
21 730samorozwoj
odwołane / Niedzielne Warsztaty Rodzinne: Niemożliwe krzesło
8 listopada 2020 - 12:30
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
18 424samorozwoj
Warsztaty serbskich tradycyjnych pieśni z zespołem Łada
7 listopada 2020 - 14:00
Klub Pod Kolumnami
pl. Św. Macieja 21 Wrocław
18 518samorozwoj
Zrównoważony Questing Kosmiczny World Space Week Wrocław 2020
od: 23 października 2020 do: 7 listopada 2020
Wrocław
Całe miasto Wrocław
19 955samorozwoj
WARSZTATY INTROLIGATORSKIE - NOTES KOPTYJSKI
7 listopada 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
21 398samorozwoj
Konkurs dla dzieci Ten Magiczny Czas
od: 1 października 2020 do: 7 listopada 2020
Muzeum Poczty i Telekomunikacji
Krasińskiego 1 Wrocław
21 596samorozwoj
KUCHNIA PORTUGALII
6 listopada 2020 - 18:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 884samorozwoj
Konkurs plastyczny dla dzieci Ten Magiczny Czas
od: 27 października 2020 do: 5 listopada 2020
Muzeum Poczty i Telekomunikacji
Krasińskiego 1 Wrocław
17 727samorozwoj
Eksperymentalnie #2. Działanie dla Seniorów
od: 21 października 2020 do: 4 listopada 2020
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
18 163samorozwoj
Teatr Tymczasowo bez Nazwy
3 listopada 2020 - 17:00
Czasoprzestrzeń
Zygmunta Wróblewskiego 6 Wrocław
38 151teatr
BLENDER - MODELOWANIE, TEKSTUROWANIE, ANIMACJA 3D
od: 13 października 2020 do: 3 listopada 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
21 452samorozwoj
LABORATORIUM FRANKENSTEINA - WARSZTATY DLA DZIECI
31 października 2020 - 13:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
19 215samorozwoj
HALLOWEENOWE LAMPIONY - WARSZTATY DLA DZIECI
31 października 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
19 064samorozwoj
CERAMICZNE HALLOWEENOWE MALOWANIE - WARSZTATY DLA DZIECI
31 października 2020 - 16:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
18 474samorozwoj
PUSTYNIA W SZKLE
31 października 2020 - 14:30
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
18 501samorozwoj
STORCZYKOWE STORY
31 października 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
17 705samorozwoj



























