Odkryj smak lokalnych produktów w restauracji
- od: 25 stycznia 2016, poniedziałekdo: 29 lutego 2016, poniedziałek
Już ponad 60% Polaków kupuje świeże i lokalne produkty, wynika z raportu Friends of the Earth Europe. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się eko-jarmarki i bazary z regionalną żywnością. Również podczas wizyty w restauracjach goście zwracają uwagę na to, skąd pochodzą poszczególne składniki ich dań. Zauważają to restauratorzy, którzy chcąc zapewnić najwyższą jakość potraw, nawiązują współpracę z lokalnymi dostawcami.
Polacy chętnie sięgają po regionalną żywność. Wyraża się to w rosnącej popularności idei slow food. Jak wynika z raportu „Z pola do społeczeństwa” z 2015 roku przygotowanego przez organizację Friends of the Earth Europe, już ponad 60% Polaków kupuje produkty od regionalnych dostawców. Dostęp do lokalnej żywności jest znacznie łatwiejszy dzięki licznie odbywającym się eko-jarmarkom i bazarom. Przykład stanowić może Wrocławski Bazar Smakoszy czy BioBazar, odbywający się w Warszawie, Gdańsku i Katowicach.
Również coraz więcej restauracji zaczyna zwracać uwagę na aspekt lokalności w kuchni.
– Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami nasze potrawy przygotowywane są w oparciu wyłącznie o świeże, najwyższej jakości produkty, co doceniają goście odwiedzający naszą restaurację – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej Food Art Gallery. – Myślę, że najlepszym sposobem na promowanie naszej polskiej żywności jest właśnie jak najczęstsze z niej korzystanie. Cztery piękne polskie pory roku zapewniają nam prawdziwe bogactwo naturalnych składników, z których szefowie kuchni powinni czerpać.
W potrawach serwowanych w Food Art Gallery nie brakuje lokalnych akcentów. Codziennie na miejscu wypiekany jest świeży, pachnący chleb, z mąki z Młyna Skokowa, wpisanej do programu Slow Food Dolny Śląsk. W karcie dań można znaleźć również sałatkę z buraków z kozią ricottą pochodzącą z Łomnicy czy śledzia w oleju lnianym z ekologicznej olejarni z Jelcza-Laskowic. Warto również wspomnieć o zupie kremie z topinamburu – rośliny bulwiastej stanowiącej zdrowszą alternatywę dla popularnych w Polsce ziemniaków – pochodzącego z własnej ekologicznej uprawy należącej do restauracji. Zagranicznym gościom zaś szczególnie do gustu przypadło Piwo Sobótka Górka, warzone wyłącznie z naturalnych składników tuż pod Wrocławiem.
Szefowie kuchni dzięki umiejętnemu wykorzystaniu lokalnych produktów nadają swoim daniom wyjątkowy smak. Tego nigdy się nie osiągnie sięgając po przetworzoną żywność. Jedzenie przyrządzone w ten sposób jest też naturalnie o wiele zdrowsze. Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami restauracje mogą zainspirować swoich gości, pokazując im to, co jest najlepsze w ich regionie. Jak się okazuje, mamy czym się pochwalić w dziedzinie kulinariów i różnorodności produktów.
„Staropolska Wielkanoc. O świętowaniu we dworach szlacheckich” – warsztaty szlacheckie dla dorosłych
28 marca 2020 - 16:00
Muzeum Pana Tadeusza
Rynek 6 Wrocław
16 305samorozwoj
Sto pytań o kolekcję. Rozmowa z opiekunkami kolekcji MWW
26 marca 2020 - 18:00
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
16 232samorozwoj
BLENDER - REALIZACJA SHOOTING GAME
od: 12 marca 2020 do: 26 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 294samorozwoj
BLENDER - ARCHITEKTURA I STYLIZACJA WNĘTRZ
od: 11 marca 2020 do: 25 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 135samorozwoj
KALIGRAFIA - FRAKTURA GOTYCKA
24 marca 2020 - 17:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
17 550samorozwoj
Czy Afryka wciąż dzika ?
24 marca 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
16 691samorozwoj
BLENDER - MODELOWANIE I RZEŹBIENIE OBIEKTU DO DRUKU 3D
od: 10 marca 2020 do: 24 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
19 223samorozwoj
PROSTE KADRY/ kurs fotograficzny
od: 4 lutego 2020 do: 24 marca 2020
Centrum Kultury Agora
Serbska 5A Wrocław
24 835samorozwoj
BLENDER - ANIMACJA I SYMULACJA
od: 9 marca 2020 do: 23 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
18 090samorozwoj
Galopem przez Gruzję !
23 marca 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
16 331samorozwoj
Belize i współcześni Majowie
22 marca 2020 - 17:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
15 354samorozwoj
Od Karakorum po Karachi z herbatką w Peshawarze. Pakistan.
22 marca 2020 - 19:15
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
16 049samorozwoj
Niedzielne Warsztaty Rodzinne: Odmienność i zmienność
22 marca 2020 - 13:30
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
15 355samorozwoj
LAS W SŁOIKU
21 marca 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
15 621samorozwoj
Szkolenie MS Excel dla początkujących
21 marca 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
15 219samorozwoj
Jak przygotować swoje ciało do górskich wypraw ?
19 marca 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
17 486samorozwoj
Osobista kolekcja #2. Integracyjne warsztaty sensualne
18 marca 2020 - 18:00
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
15 298samorozwoj