koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - styczeń 2021 - nr 321
zmodyfikowano  8 lat temu

GALERIA JEDNEGO PROJEKTU

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 10 345 wyświetleń od 1 stycznia 2007
  • od: 4 września 2003, czwartek
    do: 28 września 2003, niedziela

GRUPA ArC2

Grupa ArC2 przedstawi projekt osiedla mieszkaniowego Pod Skrzydłami we Wrocławiu.

Prezentujemy trzy etapy Osiedla Mieszkaniowego 'Pod Skrzydłami: I etap - część zrealizowaną, oddaną do użytkowania w 2002 r. II etap - część obecnie realizowaną III etap - obecnie w trakcie projektowania.

Podstawowym założeniem planu zagospodarowania jest zasada pasmowych kompleksów urbanistycznych przedzielonych komunikacją obsługującą wygenerowaną z dwóch istniejących i zaadaptowanych wjazdów od ulicy Bajana. Trzy zespoły urbanistyczne: pierzejowy (realizowany w II etapie), grzebieniowy oraz punktowy, przecięte są skośnym ciągiem pieszym, na który nanizane są: dominanta osiedla z rzeźbą na narożniku, pawilon usługowy, owalny plac, ciąg zieleni i kameralnego oświetlenia a także istniejąca kaplica kościoła katolickiego. Ciąg ten honoruje istniejący, samoistnie utworzony przez okolicznych mieszkańców szlak pieszy. Realizowany obecnie 2 etap osiedla stanowi kontynuację rozpoczętej w roku 2000 budowie Osiedla Mieszkaniowego Pod Skrzydłami. Oddane do użytku w 2002 budynki zrealizowane w I etapie posiadają w większości cztery kondygnacje nadziemne. Tylko budynek usytuowany w narożniku ulic Bajana i Latawcowej posiada w obrębie jednej klatki schodowej pięć kondygnacji podwyższonych o antresole najwyższych mieszkań. Zwieńczony jest charakterystycznym elementem i wizytówką osiedla – stalową rzeźbą skrzydeł. Inwestycja ta otrzymała I nagrodę w konkursie Dolnośląska Budowa Roku 2002 oraz tytuł Najładniejszego Budynku Towarzystwa Miłośników Wrocławia. Obecnie realizowane budynki 2-go etapu będą kontynuować generalne zasady funkcjonalne i architektoniczne przyjęte w pierwszym etapie inwestycji, z korektami wynikającymi z konieczności ekonomicznych a także doświadczeń z realizacji pierwszego etapu. W efekcie zaproponowano dwie dosyć zwarte, dwuramienne bryły, z wewnętrznymi placami, które mimo niższej wysokości przytłaczają skalą i ilością detali zastane blokowisko na Gądowie. Budynki będą posiadać cztery kondygnacje mieszkalne oraz kondygnację piwniczną z garażami. Znajduje się w nim 235 mieszkań, z których każde posiada obszerny balkon, taras (każdy z nich posiadać będzie część przeznaczoną do nawiezienia ziemią, pozwalającą na zazielenienie) lub werandę. W kondygnacji piwnicznej, z powodu charakterystyki gruntów niewiele zagłębionej w teren, znajdować się będzie garaż halowy (w części obiektu)oraz garaże indywidualne, komórki lokatorskie, pomieszczenia techniczne i pomocnicze. Wygląd elewacji świadomie nawiązuje do budynków pierwszego etapu, jednak nie jest ich dosłowną kontynuacją. Charakter ich ma jednocześnie podkreślać ciągłość stylistyczną w zabudowie pierzei ul. Bajana jak i zaznaczyć swoją odrębność. Również kolorystyka i materiały zastosowane na elewacji częściowo nawiązują do budynków pierwszego etapu. Osiedle jest wyposażone w nieuciążliwą część usługową typu handlowego lub biurowego dostępną z wewnętrznego placu o charakterze rekreacyjnym. Owalny plac jest częścią ciągu pieszego łączącego I etap osiedla, szkołę, kościół, usługi. Plac został starannie zaprojektowany – zieleń, oświetlenie,mała architektura mają stworzyć kameralne miejsce spotkań mieszkańców. Wygląd elewacji pod względem proporcji i materiałów nawiązuje do budynków pierwszego etapu, jednak nie jest ich dosłowną kontynuacją. Architektura od strony ulicy Bajana miała być wydarzeniem-niepowtarzalność detali, świadome żonglowanie pionami i poziomami jak również kolorami i fakturami materiałów ma co chwilę zaskakiwać nowymi widokami. Każdy detal w zamyśle projektantów ma być niespodzianką-istnieje w sposób niezależny od całości,nie popadając jednak z nią w konflikt. Tradycyjne podwórka zostały przeniesione na tyły budynków, gdzie architektura świadomie uspokaja się. Ale znowu wejście przez dwupoziomową bramę na plac przenosi nas w inną scenografię-teatr balustrad, oświetlenia, schodków, przejść, dywanów zieleni, ma nas zatrzymać w tym miejscu. Obfitość wydarzeń przestrzennych, nawet tych w skali mikro, jest ideą tego projektu.

Zaprojektowano 165 miejsc postojowych przy ulicy osiedlowej – cześć z nich stanowią miejsca postojowe tymczasowe, które będą zrealizowane docelowo podczas realizacji III etapu. W przyziemiach budynków 2-go etapu znajdują się miejsca garażowe dla 41 samochodów. III etap osiedla,który jest obecnie w fazie koncepcji stanowi kropkę nad i -porządkuje ostatni fragment przyległego terenu. Częściowo ostatni kwartał znowu nawiązuje do kwartałów I i II etapu, jednak trzy apartamentowce są czymś zupełnie nowym w dawnym blokowisku, które niespodziewanie nabrało cech życia. Projekt powierzono trzem architektom naszej pracowni, aby uchronić się przed monotonią rozwiązań a jednocześnie nie popaść w konflikt z całością.

Spotkanie 4 września o godz. 17.30, prezentacja na antresoli w Muzeum Architektury czynna do 28 września.

zmodyfikowano  8 lat temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ