koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TpL repertuarBANKSYCO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359Muzyczne Opowieści Europy
zmodyfikowano  11 lat temu

PIWO WE WROCŁAWIU

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 16 860 wyświetleń od 1 stycznia 2007
  • od: 19 października 2002, sobota
    do: 30 listopada 2002, sobota

PRODUKCJA, KONSUMPCJA, DYSTRYBUCJA

  1. października 2002 r. zostanie otwarta w Ratuszu wystawa poświęcona produkcji, dystrybucji i konsumpcji wrocławskiego piwa w okresie od XIII do XX w. Bogata problematyka zostanie ukazana w pięciu działach. W ramach pierwszego przedstawiona zostanie technologia wytwarzania chmielowego trunku, przejście od produkcji domowej do browarniczej. Piwo sporządzano z jęczmienia lub pszenicy, wody oraz chmielu. Ze zboża wytwarzano słód, a następnie wykorzystano ten surowiec do warzenie piwa. Procesy produkcyjne odtworzone zostaną za pomocą ikonografii, oryginalnych narzędzi słodowniczych i piwowarskich oraz rekonstrukcji. W drugiej części wystawy znajdą się obiekty związane z funkcjonowaniem wrocławskiego cechu karczmarzy. Powstanie korporacji łączyło się z nadaniem przed 12 marca 1242 r. Wrocławiowi prawa magdeburskiego przez Bolesława Rogatkę. Karczmarze należeli do najpotężniejszych wrocławskich cechów. Ich życie regulowały statuty nadane przez Wacława IV w 1390 r. Zygmunta Luksemburskiego w 1420 oraz Albrechta Habsburga z 1439 r. Posiadali oni swoich przedstawicieli w Radzie Miejskiej i bogato wyposażoną kaplicę w kościele św. Marii Magdaleny. W karczmach produkowano i szynkowano piwo, sprzedawano również produkty spożywcze. W 1696 r. cech otrzymał przywilej produkcji piwa jęczmiennego w kamienicy Zum Goldenen Stern położonej pomiędzy ul. Świdnicką 53 i Szewską 79, służącej jednocześnie jako dom cechowy. W tej części ekspozycji odtworzone zostanie wnętrze dawnej gospody z wyposażeniem. Osobny dział wystawy obejmie dzieje Piwnicy Świdnickiej. Przypomniana zostanie historia poszczególnych sal najstarszej wrocławskiej karczmy, wymienionej po raz pierwszy w dokumencie z 28 września 1273 r. Nazwana została wówczas Piwnicą Miejską. Obecna nazwa występowała od 1428 r. Obok grafik i zdjęć dokumentujących wygląd Piwnicy, na ekspozycji znajdą się obiekty związane jej funkcjonowaniem. Miedziane i cynowe dzbany, konwie, rozmaite rodzaje kufli, fragmenty starej zastawy pochodzące z rożnych okresów. Zachowały się również jadłospisy, karty obiadowe oraz karty napojów. Kolejny dział ekspozycji poświęcony historii produkcji piwa na skalę przemysłową. Zaprezentowana zostanie nowa technologia produkcji oraz działalność największych wrocławskich browarów okresu międzywojennego: Haase Brauerei G.mbH, znajdujący się niegdyś przy ul. Krakowskiej, Schultheiss Brauerei Aktiengesellschaft Abteilung V, obecne Browary Dolnośląskie Piast S.A., C. Kipke Brauerei, A.G.Engelchardt Brauerei. Obok zdjęć i planów architektonicznych, wystawę wzbogacą drobne urządzenia przemysłowe, szyldy, kufle firmowe, etykiety oraz podstawki, w większości użyczone przez wrocławskich kolekcjonerów. W ostatniej części wystawy ukazane zostanę przemiany we wrocławskim przemyśle browarniczym po 1945 r.
zmodyfikowano  11 lat temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ