koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  6 lat temu  »  

Filmowa Europa na Widelcu 2019

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 11 765 wyświetleń od 24 maja 2019

Wrocław » ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 » NA MAPIE

  • od: 31 maja 2019, piątek
    do: 2 czerwca 2019, niedziela

Przed nami trzecia edycja przeglądu filmów o tematyce kulinarnej! Tegoroczne wydarzenie to bogactwo około kulinarnych tematów oraz smakowitych atrakcji. Projekcje filmowe, dyskusje i poczęstunki dla widzów w kinie dopełni wyjątkowe wydarzenie organizowane w Hotelu Monopol. Filmowa Europa na Widelcu jest częścią programu festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu, od 11 lat organizowanego przez Miasto Wrocław na miejskim rynku.

Organizatorzy Filmowej Europy na Widelcu - FILMS for FOOD i Kino Nowe Horyzonty, proponują w tym roku pięć seansów najlepszych kulinarnych dokumentów z ostatnich miesięcy, wyselekcjonowanych na najważniejszych festiwalach filmowych, m.in w Berlinie i San Sebastian. Oprócz dokumentów o wielkich szefach kuchni i restauratorach będzie można zobaczyć filmy o rolnictwie czy produkcji wina. Na otwarcie festiwalu zaś coś specjalnego - archiwalne filmy dokumentujące obrady Okrągłego Stołu (w tym film w reżyserii tragicznie zmarłego Piotra Bikonta, współtwórcy festiwalu Europa na Widelcu) oraz kolacja Kolacja Wolności w Hotelu Monopol, która wpisuje się w ogólnopolską akcję Menu Wolności organizowaną z okazji 30 rocznicy obrad Okrągłego Stołu. Gośćmi specjalnymi przeglądu filmowego będą Robert Makłowicz - ambasador i współorganizator festiwalu Europa na widelcu oraz Katarzyna Bosacka - pomysłodawczyni i jedna z ambasadorek ogólnopolskiej akcji Menu Wolności.

Pełen program festiwalu:

Dzień I 31 MAJA, piątek Menu Wolności (1989-2019)

Menu Wolności - właśnie pod takim hasłem odbędą się pierwsze wydarzenia w ramach tegorocznej Filmowej Europy na Widelcu. Obchodzona w tym roku 30 rocznica obrad Okrągłego Stołu, symbolu demokratycznych przemian, i wyborów, które przyniosły Polsce wolność wymaga szczególnej oprawy. Zobaczcie co przygotowaliśmy na otwarcie 3. edycji filmowego przeglądu i 11 odsłony festiwalu Europa na Widelcu we Wrocławiu - wydarzenia, które zachęca do wspólnego świętowania przy dobrym jedzeniu.

  • 18:30, KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

Pokaz specjalny z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej „Opowieści Okrągłego Stołu” reż Piotr Bikont i Leszek Dziumowicz, Polska 1989 + fragment reportażu „Okrągły Stół od kuchni”, Video Studio Gdańsk, Polska 1989 Przed projekcją poczęstunek dla widzów przygotowany przez Mariusza Kozaka, szefa kuchni Hotelu Monopol i spotkanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu oraz Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji Menu Wolności

⁃Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 8,90 zł Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie kina - https://bit.ly/2X0dvSH

Opis filmu Film dokumentalny, zrealizowany podczas obrad Okrągłego stołu w Warszawie, pokazujący kuluary Pałacu Namiestnikowskiego, gdzie spadają z ludzkich twarzy maski przywdziewane na czas rozmów w komisjach i występów przed kamerami telewizji. Unikalny zapis historycznych rozmów, które doprowadziły do zmiany systemu w Polsce - z komunistycznego na demokratyczny. Film ukazuje zderzenie dwóch światów - pezetpeerowskich aparatczyków, którym władza wyślizguje się z rąk i opozycjonistów, którzy już wkrótce obejmą najwyższe stanowiska w państwie. Dla obu stron była to sytuacja nowa, dzięki czemu w „Opowieściach Okrągłego stołu" nie brakuje sytuacyjnego humoru i zabawnych anegdot. W filmie zobaczymy m.in. po stronie solidarnościowej: Wałęsa, Mazowiecki, Geremek, Michnik, Kuroń, po stronie rządowej: Kiszczak, Ciosek, Jakubowska, Miodowicz.

  • 19:30, HOTEL MONOPOL WROCŁAW SEANS + KOLACJA WOLNOŚCI z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej

„Opowieści Okrągłego Stołu” reż Piotr Bikont i Leszek Dziumowicz, Polska 1989 + fragment reportażu „Okrągły Stół od kuchni” Video Studio Gdańsk, Polska 1989

Przed projekcją filmu i w trakcie kolacji spotkanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu oraz Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji Menu Wolności

Opis wydarzenia:

Na ten niezwykły wieczór w Hotelu Monopol złożą się: pokaz specjalny filmu „Opowieści Okrągłego Stołu” oraz materiału „Okrągły Stół od kuchni” oraz kolacja degustacyjna inaugurującą ogólnopolską akcję Menu Wolności ze specjalnym udziałem Roberta Makłowicza oraz Katarzyny Bosackiej. Kolację Wolności przygotują dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek (Hotel Stary Kraków, 1 szef kuchni hotelu Monopol po rewitalizacji), Justyna Słupska-Kartaczowska (jadka Wrocław), Łukasz Budzik (Mennicza Fusion Wrocław) oraz Mariusz Kozak - obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Menu Wolności w ich interpretacji będzie polskie, oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią naszego kraju. O akcji Menu Wolności oraz o początkach Europy na Widelcu opowiedzą dziennikarze i specjaliści kulinarni Katarzyna Bosacka i Robert Makłowicz. Wieczór poprowadzą: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD.

Cena biletu (pokaz filmu w sali klubowej hotelu+ kolacja z 4-daniowym menu degustacyjnym wraz z selekcją win i alkoholi, w tym polskich: 290 zł/os. Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl

Dzień II 1 CZERWCA, sobota Wielcy szefowie kuchni, wielkie inspiracje

  • godz. 16:00 Kino NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

„Chef Flynn” reż. Cameron Yates, USA 2018, 82’ PRZED SEANSEM: poczęstunek + wprowadzenie (Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek) PRZED SEANSEM: godz. 11:00 Warsztaty w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r). Wstęp wolny. Zgłoszenia na adres:

OPIS FILMU: Jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny z menu, którego mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako 16-letni genialny kucharz znalazł się na okładce "The New York Timesa". Jako 19-latek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Jego specjalność, beet Wellington (zawinięty w ciasto francuskie i dodatki burak, wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak przedstawia się kariera Flynna McGarry'ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin). Kobieta towarzyszy bohaterowi na ekranie niczym jego cień. Dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanowić się, kto tu naprawdę reżyseruje. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.

  • Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl

  • godz. 18:30 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

"W poszukiwaniu umami" reż. Iñigo Ruiz, Hiszpania 2017, 60' PRZED SEANSEM: poczęstunek PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

OPIS FILMU: Dani Garcia, właściciel restauracji w Marbelli odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin to jeden z najsłynniejszych współczesnych hiszpańskich szefów kuchni. Jego mistrzem jest Nobu Matsuhisa, ikona kuchni japońskiej, szef, który wypromował azjatyckie kulinaria na całym świecie. W hołdzie dla Nobu, Garcia przygotowuje w swojej restauracji specjalną kolację, do której tworzenia oprócz swojego mistrza zaprasza także innych słynnych szefów kuchni. Przewodni temat przedsięwzięcia i zarazem znak rozpoznawczy dań Nobu to umami - piąty smak, który prowokuje kucharzy do najróżniejszych poszukiwań i interpretacji. Jak właściwie zdefiniować smak umami? Gdzie go znaleźć? Jakie są efekty spotkania, wspólnego gotowania i burzy najwybitniejszych gastronomicznych mózgów? W filmie, będącym dokumentacją inspirującego (i bardzo radosnego) think-tanku, zobaczycie co może wyniknąć ze zderzenia europejskiej i azjatyckiej kultury kulinarnej.

⁃ Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł

  • godz. 20:30 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

„Bracia Roca na tureckim szlaku” reż. Luis Gonzalez, Hiszpania 2016, 86 ' PRZED SEANSEM: poczęstunek PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi ; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

Pięć tygodni w kolebce jednej z najstarszych kuchni świata: w Turcji. Słynni restauratorzy, bracia Joan, Josep i Jordi Roca udają się w podróż na Półwysep Anatolijski. Szef kuchni, sommelier i cukiernik zgłębiają tajniki sztuki kulinarnej i poznają kulturę Turcji - spotykają się z kucharzami, producentami jedzenia, rolnikami oraz zwykłymi ludźmi. Na co dzień Bracia Roca są właścicielami katalońskiej restauracji Celler de Can Roca w Gironie uznanej przez prestiżowy "Restaurant Magazine" za najlepszą na świecie wg listy The World’s 50 Best. Nie jest to ich pierwsza (ani nie ostatnia!) podróż z kulinarnym projektem, w poszukiwaniu nowych inspiracji. Jaki jest efekt tej wyprawy i jak wpływa ona na ich kreatywność oraz codzienną pracę restauracji? Zobaczcie dokument „Bracia Roca na tureckim szlaku” i razem z najsłynniejszymi restauratorami wybierzcie się w tę podróż!

⁃ Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł

Dzień III, 2 CZERWCA, niedziela Społeczeństwo i kultura kulinarna

  • 17:30 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr 3. "Żniwa” reż. Andrea Paco Mariani, Włochy 2017, 73' PRZED SEANSEM: poczęstunek PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi ; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

Opis filmu: Gurwinder pochodzi z Pendżabu, od lat pracuje, jako farmer w Agro Pontino, niedaleko Rzymu. Od kiedy po raz pierwszy przyjechał do Włoch, mieszka z resztą społeczności Sikhów w prowincji Latina. Hardeep także jest Hinduską, ale mówi z rzymskim akcentem. Pracuje, jako mediator kulturowy. Ona, urodzona i wychowana we Włoszech, próbuje uwolnić się od wspomnień o rodzinie, która wyemigrowała do Italii jeszcze w poprzednim stuleciu. On wbrew swoim przekonaniom i religii musi brać meta amfetaminę oraz dopalacze, aby być w stanie znieść mordercze tempo pracy i móc wysyłać pieniądze do rodziny w Indiach. „Żniwa” to film bardzo niekonwencjonalny: łączy formę dokumentu z elementami fabularyzowanymi, tradycyjną pendżabską muzyką i tańcem. Pokazuje upokorzenie robotników pracujących na polach uprawnych, którzy są bezlitośnie wykorzystywani przez wywodzących się z gangów nadzorców. W dokumencie w ciągu jednego dnia przeplatają się dwie opowieści - od zaczynającej się o świcie pracy na polu, aż do wieczornych modlitw w świątyni. Dzień po dniu bohaterom nie pozostaje nic innego, tylko ciężka praca na polu. Zapłata za nią utyka gdzieś pomiędzy kwestią przedłużenia pozwolenia na pobyt, a fałszywymi czekami, których pokrycie wydaje się wciąż bardzo odległe. Tytułowe żniwa, praca rolników i przemysł spożywczy stają się metaforą pokazującą problemy z którymi borykają się dzisiaj ludzie na całym świecie.

Pokaz odbywa się dzięki współpracy z fundacją i festiwalem Human Doc (http://humandoc.pl).

  • Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł

  • 20:00 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr 3. „Wino we krwi” reż. Emily Railsback, USA,78' PRZED SEANSEM: poczęstunek winny PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi ; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

Opis filmu: Gruzja nazywana jest ojczyzną wina, to tam znaleziono najstarsze dowody na jego powstanie (ok. 4 tys. lat p.n.e). Na czym polega szczególna metoda produkcji gruzińskiego wina i czym jest wino naturalne? W zakopanych w ziemi kwewri (gruz. qvevri) — glinianych, ręcznie wytwarzanych kadziach — dziko fermentuje wyjątkowej jakości produkt. Reżyserka filmu, Emily Railsback, oraz Jeremy Quinn, amerykański sommelier-pasjonat poszukując najlepszego wina trafiają właśnie do Gruzji. Odwiedzają różne winnice i degustują mętnych oraz bardzo aromatycznych win. Dynamiczny, nakręcony iPhonem 6 film, pokazuje jak po wielu latach dominacji Związku Radzieckiego i masowej produkcji wina, w Gruzji odradza się zapomniana kultura i produkcja win pradawnymi metodami, przez małe, rodzinne manufaktury. Tradycje przekazywane są młodym winiarzom przez starsze pokolenia - z szacunku do historii, z szacunku do natury. Poznajcie korzenie wina i fascynujący świat win naturalnych.

⁃,⁃,⁃   Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł
zmodyfikowano  6 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ