koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Muzeum w Łowiczu wirtualnie
zmodyfikowano  8 miesięcy temu  »  

Wystawa pokonkursowa „Sztuka smaku – kuchnia artystyczna. Sztuka kulinarna i jej kulturotwórczy wymiar”

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 9 130 wyświetleń od 19 lutego 2020
  • 4 marca 2020, środa
    » 12:00
  • od: 4 marca 2020, środa
    do: 2 kwietnia 2020, czwartek

Spożywanie posiłków – jedzenie jest koniecznością wszystkich, potrzebą ciała, jednak filozofia smaku postawiła posiłek w rzędzie sztuk kulinarnych. W ujęciu kosmologicznym, jemy po to, aby przeżyć – żyjemy po to, aby przeżywać. Prace eksponowane na pokonkursowej wystawie w Galerii MDK Śródmieście są plastyczną interpretacją zmysłu smaku oraz tematów zaproponowanych przez organizatora konkursu. Odwiedzający wystawę mogą podziwiać sceny biesiadne wokół stołu, sceny prezentujące pięknie nakryte do posiłku stoły ale też te przedstawiające śmieci, resztki jedzenia i bałagan po uczcie. Wystawę wzbogacają martwe natury – jako „cytaty” z malarstwa holenderskiego wieku XVII oraz portrety – np.: inspirowane twórczością renesansowego artysty włoskiego Giuseppe Arciboldi’ego, tzn. wyobrażenia ludzkich twarzy lub sylwet komponowane przy pomocy warzyw, owoców i wszelakiej roślinności.

Wernisaż 4.03 śr. g. 12.00

zmodyfikowano  8 miesięcy temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ