koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Perform[ing] POLAND - Przegląd sztuki performansuCO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  2 lata temu  »  

Praca pisarza, czyli jak napisać i wydać książkę reporterską

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 9 268 wyświetleń od 23 maja 2022
  • 10 czerwca 2022, piątek
    » 11:00

Zapraszamy do udziału w spotkaniu, podczas którego poznamy warsztat reportera i pisarza od kuchni.


„Praca pisarza, czyli jak napisać i wydać książkę reporterską”

  • 10 czerwca 2022 (piątek), godz.11.00
  • warsztat dla uczestników od 16. roku życia
  • wstęp bezpłatny, liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy

W ramach projektu „Popiół i Diament. Spotkania autorskie” zapraszamy do udziału w spotkaniu, podczas którego poznamy warsztat reportera i pisarza od kuchni. Będzie to opowieść o pisaniu i wydawaniu książek reporterskich, szczególnie tych poświęconych historii.


Dlaczego warto pisać literaturę faktu? Czym różni się odtwarzanie prawdziwych wydarzeń od kreowania fikcji? Jak bardzo ostateczna wersja różni się od pierwszej? Napisanie książki to jednak dopiero połowa sukcesu. Na pisarskiej drodze pojawiają się kolejne przeszkody, takie jak znalezienie wydawcy, czy prace redakcyjne.

Reporter żyje życiem swoich bohaterów – tak jak aktor. Pisząc nawet o największych zbrodniarzach, utożsamia się z nimi. Wdziera się do ich umysłów. Jak więc oddzielić prywatne życie od zawodowych przeżyć?

Warsztat inspirowany jest książką „Niepowtarzalny urok likwidacji. Reportaże z Polski lat 90.”, Wydawnictwo Czarne, 2018. Na spotkanie z autorem książki, Piotrem Lipińskim zapraszamy 9 czerwca 2022 (czwartek) o godzinie 17.00. Wydarzenie odbywa się w księgarnio-kawiarni Popiół i Diament (Rynek 6).

„Reportaż historyczny należy do ulubionych lektur Polaków, nawet zawodowych historyków, którzy doceniają swobodę podróży po przeszłości, nieograniczanie się do skrupulatnej analizy archiwalnych źródeł i kanonicznego dokumentowana wszelkich stwierdzeń. Piotr Lipiński na pewno należy do tego cechu majstrów reportażu historycznego, co pokazał już wielokrotnie” – napisał Wiesław Władyka w „Polityce”.


O prowadzącym

Piotr Lipiński – dziennikarz, reporter, autor książek. Za sprawą reportażu „Mięso, a w środku rzeźnik” znalazł się wśród stu najlepszych polskich reporterów XX wieku. Przez niemal dwadzieścia lat związany z „Gazetą Wyborczą”. Specjalizuje się w historii polskiego komunizmu. Publikował w pismach „Polityka”, „Po prostu”, „Press”, „Kontynenty”, „Na Przełaj”, „Radar”, „Corriere della Sera”, „Lidove Noviny”. W ostatnich latach jego książki ukazywały się głównie w wydawnictwie „Czarne”. To biografie władców PRL-u: „Cyrankiewicz. Wieczny premier” (nominacja do nagrody historycznej imienia Kazimierza Moczarskiego), „Bierut. Kiedy partia była bogiem”, „Gomułka. Władzy nie oddamy” oraz „Bicia nie trzeba było ich uczyć” – o procesie zbrodniarza stalinowskiego Adama Humera. Współautor „Absurdów PRL-u” oraz „Niepowtarzalny urok likwidacji. Reportaże z Polski lat 90.”, zbioru reportaży o Polsce lat dziewięćdziesiątych. Kilkakrotnie wyróżniany przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich i nominowany do nagrody Grand Press. Laureat nagrody Prezesa Stowarzyszenia Filmowców Polskich za zrealizowany dla TVP 1 dokument „Co się stało z polskim Billem Gatesem”.


Więcej informacji
https://muzeumpanatadeusza.ossolineum.pl/wydarzenia/jak-napisac-i-wydac-ksiazke-warsztaty/

autor:
zmodyfikowano  2 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ