koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  8 lat temu  »  

„Pierniki. Podróż do krainy zmysłów... przez Śląsk, Łużyce Górne i 900-letnią kulturę kulinarną w Europie Środkowej"

Toruń »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 11 492 wyświetleń od 12 maja 2017

„Pierniki. Podróż do krainy zmysłów... przez Śląsk, Łużyce Górne i 900-letnią kulturę kulinarną w Europie Środkowej" Czas: 19 maja 2017 – 30 lipca 2017 Udostępnienie 19 maja

Miejsce: Muzeum Toruńskiego Piernika – oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu ul. Strumykowa 4 (Oficyny I p. )

Organizatorzy: Muzeum Okręgowe w Toruniu, Centrum Dokumentacji i Informacji Krajoznawstwa Śląskiego w HAUSSCHLESIEN

Projekt przygotowany przez Centrum Dokumentacji i Informacji Krajoznawstwa Śląskiego w HAUS SCHLESIEN oraz dr. Gerharda Schillera z Opola.

Kurator: Anna Kornelia Jędrzejewska, współpraca Krzysztof Lewandowski

Opis wystawy:

„Pierniki. Podróż do krainy zmysłów... przez Śląsk, Łużyce Górne i 900-letnią kulturę kulinarną w Europie Środkowej" to wystawa planszowa prezentująca międzynarodowe tradycje piernikarskie.

Pierniki kupowane na jarmarkach i odpustach, wręczane jako podarunki, suweniry, przygotowywane jako przysmak, konsumowane jako deser (lub lekarstwo), wypiekane na świąteczne okazje, już od XIII wieku stanowią istotny i charakterystyczny element kulinarnej kultury europejskiej.

Prezentowana w Muzeum Toruńskiego Piernika wystawa czasowa szczegółowo omawia dzieje piernikarstwa. W sposób obszerny wyjaśnia zagadnienia technologiczne związane z wypiekiem piernika, od składników, poprzez formy, do samych piernych wyrobów przygotowywanych w warsztatach rzemieślniczych i zakładach przemysłowych.

Ekspozycja ukazuje także bogactwo i spójność stosowanych motywów ikonograficznych (serce, niemowlę, jeździec na koniu) oraz różnorodność regionalnych odmian pierników (m.in. printy akwizgrańskie, toruńskie katarzynki, norymberskie elizki).

Oprócz historii piernika i jego kulturotwórczej roli, wystawa szczególnie zajmuje się rodzimą odmiennością aromatycznego ciasta. Zwiedzający poznają istotne centra piernikarskie takie jak m.in. Norymberga, Akwizgran, Gertwiller, Dijon, Dinant, Sankt Gallen, Zgorzelec, Połcznica (Pulsnitz, gdzie ciągle można nauczyć się zawodu piernikarza), Białogóra (Weiβenberg, w którym znajduje się najstarsze muzeum dedykowane piernikom), Drezno, Pardubice, Mariazell, Tuła, miasta śląskie oraz Toruń (miejsce wypieku słynnych toruńskich katarzynek).

Na planszach nie zabraknie akcentów związanych z ikonami piernikarskimi obecnymi w europejskiej kulturze czyli piernikowej chatki, piernikowego człowieka oraz serca z piernika.

Wystawa „Pierniki. Podróż do krainy zmysłów... przez Śląsk, Łużyce Górne i 900-letnią kulturę kulinarną w Europie Środkowej" ma na celu prezentowanie i popularyzowanie dziedzictwa materialnego i niematerialnego związanego z piernikarstwem europejskim. Jest to kolejna odsłona projektu „piernik nie tylko toruński” realizowanego przez Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT.

Projekt wystawy został przygotowany przez Centrum Dokumentacji i Informacji Krajoznawstwa Śląskiego w HAUS SCHLESIEN oraz dr. Gerharda Schillera z Opola. Tekst wystawy przygotowany jest w języku niemieckim i polskim.

Anna Kornelia Jędrzejewska

zmodyfikowano  8 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ