koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TINA
zmodyfikowano  11 lat temu

ANDALUZJA

Toruń »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 15 827 wyświetleń od 23 października 2007
  • 6 listopada 2007, wtorek
    » 19:00

Wystawa fotografii Marcina Gładycha

To plastyczne przemyślenia i przetworzenia wizualnych wrażeń nabytych w formie doznań bezpośrednich, podczas miesięcznego pobytu w Andaluzji, w Hiszpanii. Upał i ciągłe poszukiwanie HISZPANI w Hiszpanii, w tej zeuropeizowanej już części UE, gdzie język hiszpański staje się coraz mniej dostępny, a potrawy Andaluzyjskie przybierają smak fastfoodów, tylko corrida wydaje się pozostawać niezmienna od wieków. Te resztki Andaluzji i jej wyjątkowości były pretekstem do stworzenia zdjęć, grafik – może dla zapamiętania, a może dla przestrogi, że to co tak lubiliśmy odchodzi w nieznane. I czas do tego się przyzwyczaić. Flamenco Contratiempo. Zespół powstał w czerwcu 2003 roku jako duet Filip Swinarski - Jarosław Czajczyński. W październiku 2003 roku do składu dołączyła Marta Czapla, a w styczniu 2005 Daniel Kluska. Zespół wykonuje Flamenco, muzykę Andaluzji będącą wynikiem mieszania się kultur cygańskiej, arabskiej i europejskiej. Aranżuje motywy tradycyjne, utwory znanych wykonawców gatunku, jak Paco de Lucia, Vincente Amigo, Tomatito, Pepe Habichuela, Diego del Gastor, czy Nino Ricardo, oraz wykonuje własne kompozycje.

Zespół grał między innymi na III Łódzkim Festiwalu Flamenco, który odbył się w dniach 23 - 31 lipca 2004 roku oraz na imprezie "Dni Hiszpanii", która odbyła się 5 maja 2004 roku na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego. Współpracował z kinem "Cytryna" aranżując oprawę muzyczną do projekcji takich filmów, jak "Vengo" Tony'ego Gatlifa czy "Flamenco" Carlosa Saury. Zespół akompaniuje na lekcjach tańca w Łódzkim Studio Flamenco prowadzonym przez Annę Redlin Zupa Gazpacho „to zupa kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Gazpacho nie wymaga gotowania - podaje się na zimno, prosto z lodówki. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych.

zmodyfikowano  11 lat temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ