koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359TpL repertuarAMKL 75 lat
zmodyfikowano  5 lat temu  »  

WITOLD SZABŁOWSKI

Łódź »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 8 057 wyświetleń od 9 października 2019

Łódź » Karskiego 5 » NA MAPIE

  • 17 października 2019, czwartek
    » 18:00

Dwaj kucharze kubańskiego przywódcy Fidela Castro, kucharka Pol Pota – dyktatora z Kambodży, kucharze Saddama Husajna – dyktatora Iraku, Envera Hodży – dyktatora Albanii oraz Idiego Amina - brutalnego i bezwzględnego prezydenta Ugandy po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia. Robią to na łamach książki pt. „Jak nakarmić dyktatora?” (Wydawnictwo W.A.B.) autorstwa Witolda Szabłowskiego, dziennikarza i jednego z najbardziej cenionych polskich reportażystów. Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty i odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic. Kim są ci, którzy z bliska obserwowali postacie budzący strach oraz wpływający na złe lub dobre losy swoich podwładnych? Jak się czuli, gdy gotowali dla szaleńców? I jaką cenę przyszło im za to zapłacić?

autor:
zmodyfikowano  5 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ