koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365ARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAGWrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  9 lat temu  »  

Kuchnia meksykańska i warsztaty plastyczne dla dzieci w wieku 6 - 12 lat

Kraków »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 17 376 wyświetleń od 12 czerwca 2015
  • 2 lipca 2015, czwartek
    » 10:30 - 13
  • 1 lipca 2015, środa
    » 10:30 - 13
  • 30 czerwca 2015, wtorek
    » 10:30 - 13

Czekolada po meksykańsku

wtorek, 30/06/2015, 10:30-13:00
Instytut Cervantesa w Krakowie
ul. Kanonicza 12

Podczas warsztatów dzieci dowiedzą się, skąd pochodzi ziarno kakaowca oraz jak trafiło do Europy. Nauczą się przygotowywać - i oczywiście skosztują! – typowe dla Meksyku, czekoladowe przysmaki.

Na zajęciach dzieci również rozpoczną przygotowywać piñatę – papierową formę, którą w krajach latynoskich wypełnia się słodyczami, wiesza przy suficie i strąca kijami, tak, by pękła i dzieci mogły pozbierać wysypane cukierki.

Meksykańskie czaszki i inne wyroby z masy cukrowej

środa, 01/07/2015, 10:30-13:00
Instytut Cervantesa w Krakowie
ul. Kanonicza 12

Na warsztatach dzieci dowiedzą się, jak wyglądają obchody Dnia Zmarłych w Meksyku, co symbolizują poszczególne produkty umieszczane na grobach; nauczą się przygotowywać i dekorować tradycyjne calaveras de alfeñique – czaszki z masy cukrowej, które są stałym elementem meksykańskich ołtarzy, oraz inne przysmaki z alfeñique.

Dzieci kontynuować będą również prace nad swoimi piñatami.

Coś słodkiego i coś do zabawy: cocadas i piñatas

czwartek, 02/07/2015, 10:30-13:00

Instytut Cervantesa w Krakowie
ul. Kanonicza 12

Tym razem dzieci nauczą się przygotowywać meksykańskie ciasteczka kokosowe cocadas. W drugiej części zajęć, skupimy się już wyłącznie na piñatach, które w Meksyku zwykle przygotowuje się w okresie bożonarodzeniowym i na przyjęcia urodzinowe. Piñaty mają swoje korzenie w okresie prekolombijskim, o czym opowiedzą prowadzący zajęcia Emiliano Méndez Pérez i Delia L. Arriaga Hurtado z Meksyku. Na końcu dzieci, zgodnie ze zwyczajem, będą musiały rozbić piñatę tak, żeby wypadły z niej wszystkie słodycze. Wygra to dziecko, które zbierze najwięcej z nich! Piñaty stworzone przez dzieci na zajęciach, uczestnicy będą mogli zabrać do domu.

Warsztaty przeprowadzą Delia L. Arriaga Hurtado i Emiliano Méndez Pérez, szefowie kuchni z Meksyku.

Informacje i zapisy: 12 421 32 55, cracovia@cervantes.pl

Koszt udziału w poszczególnych zajęciach: 40 zł

Konieczna wcześniejsza rezerwacja miejsc.

Organizatorem warsztatów jest Instytut Cervantesa w Krakowie.

autor:
zmodyfikowano  9 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ