koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Perform[ing] POLAND - Przegląd sztuki performansuWrocławianka roku GalaCO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365
zmodyfikowano  9 lat temu  »  

Smaki kultury „Uczta Babette – filmowe inspiracje"

Kraków »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 13 847 wyświetleń od 7 września 2015
  • 10 września 2015, czwartek
    » 11:00

Klub Kuźnia zaprasza na autorski wykład „Kino i kuchnia – jak to smakuje? ” na temat funkcjonowania motywów kulinarnych w przestrzeni filmowej, który przedstawi filmoznawca Mateusz Kicka oraz na warsztaty kulinarne inspirowane filmem.

Kino i kuchnia – jak to smakuje? Jedzenie to bez wątpienia jedna z najważniejszych i najprzyjemniejszych czynności życiowych. Pozwala ono nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie, ale i stanowi treść naszych codziennych rytuałów. Nie może zatem dziwić, że tematyka kulinarna obecna jest również i w kinie – traktującym przecież najczęściej o nas, ludziach – niemal od samego początku jego istnienia. Sceny przygotowywania oraz spożywania posiłków wykorzystywane są przez filmowców jako nośniki wielu znaczeń, pełniąc przy tym – w zależności od sposobu ich użycia – różnorakie funkcje. Celem wykładu będzie zaprezentowanie metod ukazywania tego rodzaju wątków w kinie, a także omówienie najważniejszych znaczeń wynikających z ich zastosowania. Na przykładzie konkretnych dzieł prelegent przedstawi specyfikę funkcjonowania motywów kulinarnych w przestrzeni filmowej. Za ilustrację posłużą mu zarówno „pokryte kurzem” klasyki X Muzy, jak i topowe dzieła współczesne, goszczące na co dzień na ekranach wielkich multipleksów. Zapraszamy i życzymy smacznego! Mateusz Kicka – absolwent filmoznawstwa na UJ, doktorant na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prowadzi zajęcia z dokumentu, a jego praca doktorska poświęcona jest dokumentowi muzycznemu. Jego publikacje można przeczytać m.in. w czasopiśmie Media Kultura Komunikacja Społeczna.

Smaki kultury to międzypokoleniowy projekt, łączący starszych i młodszych pasjonatów kultury i sztuki kulinarnej. Wspólnie realizowane spotkania, będą miejscem dialogu, inspirującej rozmowy, wspólnego gotowania, wymiany myśli, wiedzy i przepisów kulinarnych. Projekt ma na celu integrację wewnątrz i międzypokoleniową w oparciu o kulturę, literaturę i film. Wstęp wolny.

Organizatorzy: Towarzystwo Ratowania Kultury w Nowej Hucie, Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. C.K. Norwida,

Projekt jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

Informacje i zapisy na warsztaty: Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. Norwida, os. Złotego Wieku 14, tel. 12 6480886, e-mail: j.kornas@kuznia.edu.pl

autor:
zmodyfikowano  9 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ