koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!
Cogito20 Jubileusz UETplSummer Guitar
zmodyfikowano  rok temu

MAHANE YEHUDA ŻYDOWSKA KUCHNIA LEWANTU I WSCHODNIEJ CZĘŚCI BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO

Kraków »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 687 wyświetleń od 20 czerwca 2023
  • 28 czerwca 2023, środa
    » 17:00

#

Chciałbym zabrać uczestników warsztatów na wycieczkę do wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zajrzymy na targi, podpowiemy jakie przyprawy pasują do czego, opowiemy nieco o tradycji żydowskiego gotowania w tej części świata, a każdy dzień warsztatów zapowiada się jako zupełnie inaczej pachnąca i smakująca przygoda.

I

Precle z Jerozolimy – to klasyczne pieczywo prostu z Jerozolimy, pachnie sezamem, czasem zatharem, za każdym razem smakuje wybornie.

Msabbaha z fasoli – przypomina hummus, bo to danie bardzo często przygotowuje się z cieciorki, ale w Tel-Awiwie można spotkać również wersję przygotowywaną na bazie fasoli, która jest absolutnie zachwycająca.

Pomidory faszerowane perłowym kuskusem – idealna, lekka letnia kolacja, a do tego wyjątkowo fotogeniczna, zatem danie dla miłośników dobrego jedzenia i instagrama. 

Amygdalota – to ciasteczka migdałowe prosto z Grecji, które pokochali sefardyjscy Żydzi i zaczęli przygotowywać je na Chanukę.


Bartek Kieżun – autor, dziennikarz kulinarny, podróżnik i fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Wypada z Centrum Interpretacji Zabytku i Collegium Civitas. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana za przewodniki kulinarne: Italia do zjedzenia i Portugalia do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards.

zmodyfikowano  rok temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ