koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Perform[ing] POLAND - Przegląd sztuki performansuCO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  10 miesięcy temu

Wieczór historyczny 13.02.2024

Kraków »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 884 wyświetleń od 20 stycznia 2024

#

Wieczór historyczny

godz. 17.00 Wykład „Kościół Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny (ul. Rakowicka) i klasztor Karmelitów Bosych”
Prowadzenie: Danuta Gajewska

godz. 18.00 Wykład „Wieprzowina, proso, nabiał, ale też małże, żółwie i dzika marchew - czyli o diecie naszych przodków oczami archeologa”
Prowadzenie: Ewa Kubica-Kabacińska
W trakcie wykładu omówione zostaną źródła archeologiczne dotyczące jadłospisu naszych przodków. W czasie badań wykopaliskowych na terenie dawnych osad archeolodzy odkrywają liczne fragmenty kości zwierząt dzikich i hodowlanych. Kości te noszą ślady cięcia, rozłupywania oraz odcinania od nich mięsa. W prahistorycznych i średniowiecznych naczyniach badacze natrafiają czasem na ziarna zbóż, a w jamach odpadkowych i na śmietniskach między innymi na nasiona ogórków, pestki brzoskwiń, resztki wielu dzikich roślin, które mogły być spożywane okazjonalnie oraz muszle małży, a nawet skorupy żółwi. Rybołówstwo potwierdzają znaleziska haczyków do wędek. Natomiast coraz bardziej rozwinięte możliwości badawcze związane z wykonywaniem różnych analiz pozwalają nawet na wykrycie śladów przypalonego mleka na naczyniach sprzed wielu tysięcy lat.
Bilety: 2 zł

zmodyfikowano  10 miesięcy temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ