koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - MARZEC 2023 - nr 358KRUPA światło i cień
zmodyfikowano  6 lat temu  »  

SMAKI ŚWIATA - KOLUMBIA

Tarnów »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 9 766 wyświetleń od 26 marca 2018
  • 22 kwietnia 2018, niedziela
    » 17:00

W programie wieczoru:

  • opowieść o kuchni i obyczajach Kolumbii
  • koncert gorących rytmów latynoskich i kolumbijskich
  • degustacja specjałów kuchni kolumbijskiej (kawa, zupa ajiaco, - mrówki dupiaste i tradycyjne arepy)

Magdalena Lechowska to Polka o latynoskiej duszy. Dorastała w egzotycznej Kolumbii chłonąc od najmłodszych lat tamtejsze rytmy, melodie i kulturę iberoamerykańską. To jedyna polska wokalistka mająca w swoim repertuarze takie gatunki jak flamenco, tango argentyńskie, salsę, rancherę, bolera, cumbię i muzykę andyjską! Charyzmatyczny i pełen słońca wokal Magdaleny, liryczna trąbka Dominika Borka, wybitna gra na gitarze Karola Macha i energiczna gra na instrumentach perkusyjnych Łukasza Kurzydło sprawią, że słuchacze poczują klimat Ameryki Łacińskiej. Niekwestionowanym atutem zespołu jest wokalistka Magdalena Lechowska, która w unikatowy sposób zarówno swoim śpiewem jak i ekspresją tworzy niepowtarzalny latynoski klimat. Podczas koncertu zabrzmią największe latynoskie i kolumbijskie przeboje takie jak: La camisa negra, Guantanamera, La bamba, Besame mucho i bolera największej kolumbijskiej gwiazdy Shakiry.

Magdalena Lechowska
Urodziła się w Krakowie, ale wychowywała się w Kolumbii. Od ponad 15 lat śpiewa bardzo szeroko pojętą muzykę latynoską. Tłumaczy piosenki polskich artystów m.in. Marka Grechuty na język hiszpański. Jest laureatką Grechuta Festival 2011 oraz półfinalistką IV edycji programu "Mam Talent", gdzie została okrzyknięta mianem "Polskiej Cesarii Evory". W 2015 roku ukazała się płyta "Raices"- pierwsza płyta nagrana w Polsce, która zawiera ogniste flamenco, nostalgiczne tango, kolumbijską kumbię, meksykańską ranczerę i utwory Marka Grechuty po hiszpańsku w rytmie flamenco.

W skład zespołu wchodzą:

Magdalena Lechowska - śpiew
Karol Mach - gitara
Dominik Borek - trąbka
Łukasz Kurzydło - instrumenty perkusysjne

Specjały kuchni kolumbijskiej:

  • Hormigas culonas (tłum. mrówki dupiaste) to najbardziej znane owady w kolumbijskiej kuchni! Pochodzą z regionu Santander położonego w północno-wschodniej częsci Kolumbii. Te jadalne owady, należą do rodziny mrówek zbierających liście i spotykane są wyłącznie na kontynencie amerykańskim, od Argentyny, po południową granicę Stanów Zjednoczonych. Mrówki z Santander odkryte zostały ponad 500 lat temu przez Indian Guanes zamieszkujących te tereny.

  • Kawa kolumbijska należy do czołówki sprzeawanych kaw na świecie, a sama Kolumbia, to prawdziwy tygrys w jej produkcji. Tereny, na których leży Kolumbia to idealne miejsce do uprawy kawowców. Stała temperatura w ciągu roku, oscylująca pomiędzy 17 - 23 stopniami Celsjusza, nasłonecznione stoki pogórza Andów, wysokie na 1200 - 1800 m n.p.m. i idealne wręcz gleby z domieszką pyłów wulkanicznych - warunki idealne.

  • Ajiaco - zupa o tej rzadko spotykanej nazwie popularna jest w Kolumbii i na Kubie. Jej podstawowym elementem są ziemniaki, kurczak i mleko, choć wielu zaskakuje połączenie tych smaków z m.in. awokado, kukurydzą lub kaparami. Bez obaw, kolumbijczycy wiedzą co dobre, a sam przepis ma ponad 1000 lat!

  • Arepy - proste placki z kaszy i mąki kukurydzianej - są trochę jak spoiwo kolumbijskiego narodu. Choć Kolumbia jest inna na surowym południu, w porośniętym dżunglą centrum i na karaibskim wybrzeżu na północy, wszędzie znajdziecie arepy. Kolumbijczycy jedzą je praktycznie o każdej porze i w przeróżnej formie: zamiast pieczywa do śniadania, jako szybką, uliczną przekąskę albo - obok ryżu - jako element sycącego obiadu.

Informacje / Bilety:

  • Data: 22 kwietnia 2018 r., godz. 17:00
  • Bilet: 30 zł
  • Antresola: miejsca nienumerowane
  • Sprzedaż i informacje: Kasa CSM - tel. 14 633 46 04
  • Rezerwacja biletów ważna 3 dni
autor:
zmodyfikowano  6 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ