koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  5 lat temu  »  

Zostań w domu i poznaj staropolską kuchnię żupną

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 23 344 wyświetleń od 7 kwietnia 2020
  • od: 1 kwietnia 2020, środa
    do: 31 lipca 2020, piątek

Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zachęca Zostań w domu i zaprasza do rodzinnego lub indywidualnego udziału w licznych propozycjach, które prezentuje na stronie internetowej i Facebooku. Zestaw jest zróżnicowany i i pojawiają się ciągle nowe pomysły. Warto więc zaglądać tu często:

https://muzeum.wieliczka.pl

https://pl-pl.facebook.com/muzeum.wieliczka/

Kuchnia to temat, który w różnym stopniu interesuje każdego. Tym razem Muzeum zaprasza do staropolskiej kuchni żupnej. W tym kąciku będą sukcesywnie pojawiały się nowe propozycje kulinarne. Z najdawniejszych żupnych annałów wiadomo, że już w czasach staropolskich na Zamku Żupnym w Wieliczce strawę warzono… i już wówczas tłumy górników spieszyły do zamkowej kuchni na ciepły posiłek, który nie różnił się bardzo od tego co serwowano na mieszczańskich i chłopskich stołach w tamtej epoce. Więcej na ten temat można poczytać w wydawnictwie muzealnym pt.,,Kuchni żupnej dawne dzieje”. A jak wyglądał budynek kuchni można zaobserwować na wirtualnej rekonstrukcji wizerunku zamku z XV wieku. Czworokątny, osobny budynek posadowiony nieopodal gmachu zamkowego stanowił kulinarne centrum staropolskiej żupy.

Obecnie pozostały po kuchni na dziedzińcu zamku jedynie fundamenty, między basztą obronną i zachodnim skrzydłem zamku. W środku widoczne są fundamenty czterech dużych filarów, na których był zawieszony duży kocioł, w którym gotowano strawę, rodzaj pożywnej zupy.

Co znajdowało się w ówczesnym kotle i co mogli konsumować ludzie? Podstawą menu była oczywiście kasza - ziemniaków jeszcze nie znano - jak pisze historyk J. Dumanowski: ,,Najbardziej chyba popularnym i powszechnie spożywanym składnikiem staropolskiej diety była kasza, czy właściwie bardzo różne jej rodzaje. Kaszę wyrabiano z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa i gryki, a nawet grochu czy soczewicy. Codzienna porcja „jagieł” czy „krup” przez wieki była podstawą egzystencji naszych przodków. Przez stulecia zdobycie miski kaszy stanowiło główny cel codziennych trosk i pracowitych zabiegów większości ludzi.”

A zatem na początek przepis właśnie z kaszą gryczaną w roli głównej, który znajduje się na stronie muzeum https://muzeum.wieliczka.pl/aktualnosci/zostan-w-domu-i-poznaj-tajniki-kuchni-zupnej

autor:
zmodyfikowano  5 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ