koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
ARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAGCO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  3 lata temu  »  

Wieliczka: Europejskie Dni Dziedzictwa - „Smaki dziedzictwa”

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 8 790 wyświetleń od 9 września 2021
  • 18 września 2021, sobota
    » 09:00, 16:00

Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na Europejskie Dni Dziedzictwa - „Smaki dziedzictwa” 18 września 2021 r., w godzinach 9.00–16.00 do Zamku Żupnego i ekspozycji Muzeum na III poziomie kopalni soli w Wieliczce. Wstęp wolny.

Hasło tegorocznego wydarzenia „Smaki dziedzictwa” inspiruje do wspomnienia kuchni żupnej istniejącej na terenie wielickiego zamku. Prawdopodobnie był to jeden z najstarszych zakładów zbiorowego żywienia w Europie. Pozostałości po niej zachowały się do dziś na dziedzińcu w pobliżu baszty.

Na filarach zawieszony był duży kocioł, w którym gotowano jednodaniowy posiłek – rodzaj gęstej zupy. Z rachunków kuchni żupnej wiadomo, że w okresie staropolskim podstawowym produktem codziennej diety była kasza. Wyrabiano ją z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa, gryki, a nawet grochu czy soczewicy. Ważne miejsce zajmowało piwo, służące zarówno do picia jak i przygotowania piwnej polewki, oraz przyprawy i warzywa. Te ostatnie uprawiano w ogrodzie sąsiadującym z zamkiem.

W nawiązaniu do myśli przewodniej tegorocznej edycji wydarzenia „Smaki dziedzictwa” w Zamku Żupnym odbędą się warsztaty, podczas których uczestnicy dowiedzą się, jakie potrawy spożywano w dawnych czasach, jakich używano przypraw oraz wezmą udział w tworzeniu ziołowej soli kulinarnej. Ponadto na stanowiskach będzie można zobaczyć różne gatunki soli z całego świata.

Dzieci wezmą udział w zajęciach edukacyjnych „Kuchnia z solą i bez”, które przybliżą im znaczenie soli dawniej i dziś oraz wykonają z masy solnej solniczkę według własnego pomysłu.

W programie wydarzenia jest również przewidziane zwiedzanie Zamku Żupnego, wystaw stałych, w tym „Solniczki – małe arcydzieła sztuki”, oraz wystawy czasowej „Środkowoeuropejska kultura stołu i królewskie srebra stołowe (XVI-XVIII wiek) z kolekcji >Helga Matzke<”. Można na niej zobaczyć, po raz pierwszy w Polsce, wyjątkowej urody oraz szczególnej wartości wyroby złotnictwa należące w przeszłości do rodów królewskich, carskich i książęcych.

Będzie też można zwiedzić z przewodnikiem podziemną ekspozycję Muzeum na III poziomie kopalni soli. Rezerwacja poprzez formularz na www.muzeum.wieliczka.pl od 13 września od godz. 9.00. Odbiór wejściówek i zbiórka grup w kasie w Zamku Żupnym (od strony Ogrodu Żupnego).

autor:
zmodyfikowano  3 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ