koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Wystawa ClimaxNON SOLA SCRIPTA 2024KOMEDACO JEST GRANE - LIPIEC/SIERPIEŃ 2024 - nr 362KRUPApokSIŁY PRZEPŁYWU BWA SIC
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

Artystyczne spotkanie z kuchnią japońską

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 33 124 wyświetleń od 2 kwietnia 2009

Warszawa » Francuska 16a » NA MAPIE

  • od: 16 kwietnia 2009, czwartek
    do: 30 czerwca 2009, wtorek

"Menu" Leszczyńskiej i "Kulinarne tradycje Japonii" Tomaszewskiej-Bolałek

**„Menu" - wystawa Agaty Leszczyńskiej
16 kwietnia - 30 czerwca 2009

Sushi TEKEDA, Warszawa ul. Francuska 16a

Wernisaż: 16 kwietnia 2009, godz. 19:00

**

HOarT Studio i Sushi TEKEDA zapraszają 16 kwietnia 2009 o godz. 19.00 na wieczor z kuchnią japońską. W programie otwarcie wystawy „Menu" Agaty Leszczyńskiej oraz spotkanie z książką „Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, na dodatek degustacją sushi, a wszystko w klimacie japońskiego baru.

Na wystawie „Menu", ktorą oglądać będzie można do 30 czerwca br., zaprezentowana zostanie część z cyklu malarskiego Agaty Leszczyńskiej pod tym samym tytułem oraz designerskie projekty desek do krojenia. Za rowno na obrazach, jak i na akcesoriach kuchennych, utrwaliła artystka wizerunki produktow spożywczych - kawałki ryb i mięsa. Wyjęte z rzeczywistości, wyeksponowane na abstrakcyjnych tłach urastają one do miana obiektow sakralnych. Epatują swoją mięsistością i chwilową świeżością. Stają się artystycznym komentarzem otaczającej nas konsumpcyjnej rzeczywistości. Nawiązują i wyśmiewają wszechobecne w miejskiej przestrzeni, nieudolne, supermarketowe reklamy.

Agata Leszczyńska (ur.1982r) - absolwentka Wydzialu Grafiki ASP w Krakowie (wyrożnienie na dyplomie w Pracowni Plakatu prof. Piotra Kunce). W 2005 roku odbyła staż w Ecole Superieure Estienne Paris. W 2008 roku była uczestniczką 4 Edycji Available Art, ktora odbyła się we Freiraum/quartier 21, Museumsquartier w Wiedniu (Austria). Brała udział w akcjach pokonkursowych Samsung Art Master: I Edycji 28 marca 2004 r. w wiosennej scenerii Oranżerii Pałacu w Wilanowie III Edycji 11 czerwca 2006 r. w Centrum Sztuki Wspołczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. W 2006 zdobywczyni Brązowego Medalu na Międzynarodowym Biennale Plakatu w Meksyku. Brała udział rownież w wielu innych zbiorowych wystawach plakatu.
*
„Tradycje kulinarne Japonii" *
Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to książka poświęcona historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie poza opisami produktow spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w rożnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończykow na przestrzeni dziejow. Znaleźć można w niej odpowiedzi na pytania takie jak: Od kiedy Japończycy jadają sushi? Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem? Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończykow? Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy poźniej niż we Francji? Jakiej potrawy nigdy nie sprobuje cesarz? Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?

Magdalena Furmanik-Kowalska - organizatorka spotkania, kuratorka wystawy

Spotkanie zorganizowane we wspołpracy z wydawnictwem Hanami.
www.hanami.pl **

www.hoart.pl**[

](http://www.warsawvoice.pl/)

bilety:

wstęp wolny

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ