koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

Chińska Sztuka Herbaty

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 869 wyświetleń od 22 lutego 2011
  • 12 marca 2011, sobota
    » 11:00

warsztaty

Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z całą kulturą na rożnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna, i jest też sztuką - głębokim, indywidualnym przeżyciem. Chińczycy rozrożniają he cha - picie herbaty i pin cha - jej kosztowanie. „Pijemy" herbatę chcąc zaspokoić pragnienie lub skorzystać z jej zdrowotnych właściwości. „Kosztowanie" herbaty jest czymś więcej: to poznawanie jej we wszystkich przemianach - podziwianie suchych listkow, koloru, smaku i aromatu naparu, a na zakończenie - wyparzonych, wilgotnych liści. Jedna czarka to morze radości. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokoj parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania.

Wszystkich, ktorzy chcieliby doświadczyć „kosztowania", a nie tylko „picia" herbaty, zapraszamy na trzygodzinne warsztaty chińskiej sztuki herbaty, odbywające się w gronie sześciu osob - 5 uczestnikow i prowadzącej. Poznamy trzy gatunki najwyższej jakości herbat chińskich i tajwańskich, reprezentujące trzy najciekawsze z tak zwanych „Sześciu Wielkich Rodzajow":

• herbaty zielone - najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i świeże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,

• herbaty turkusowe - zwane też wulongami, częściowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,

• herbatę Pu'er - wyjątkową herbatę „postfermentowaną", do niedawna zaliczaną przez Chińczykow do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżającą ciśnienie i korzystnie wpływającą na przemianę materii.

Uczestnicy poznają rownież zarys historii herbaty chińskiej i sposob jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Nauczą się parzyć i kosztować wybrane herbaty metodą gongfu cha - „herbaty pracochłonnej", pochodzącą z południowo-wschodnich Chin. W ramach warsztatow zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbatę z Chin i Tajwanu. Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa w warsztatach.


Obowiązują wcześniejsze zapisy:

harbata@morzeherbaty.pl. galeria@autograf.pl


bilety:

170zł

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ