koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359TpL repertuar
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

Owoce morza w Sofitel Warsaw Victoria

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 023 wyświetleń od 29 września 2011

Warszawa » ul.Królewska 11 » NA MAPIE

  • od: 3 października 2011, poniedziałek
    do: 7 października 2011, piątek

*Owoce morza krolują na francuskich stołach przez cały rok, a jesienią w restauracjach w całej Francji odbywają się specjalne festiwale poświęcone kuchni morza. Ta smakowita tradycja jest także kultywowana w Polsce - Sofitel Warsaw Victoria zaprasza od 3 do 7 października na „Tydzień owocow morza". W tych dniach w restauracji Canaletto i Le Barze ceniony ekspert Eric Polo, ktory od lat zajmuje się popularyzacją i sprzedażą owocow morza w Paryżu - będzie serwował wyrafinowane zestawy frutti di mare. Degustacja owocow morza, połączona z fascynującymi historiami oraz oryginalnymi przepisami kuchni francuskiej nie może odbyć się bez specjalnie dobranych win Chablis i szampanow. Jesień w Sofitel Warsaw Victoria będzie inspirująca i pełna smakowitych „morskich" odkryć. *

Teraz także w Polsce możemy rozkoszować się smakami owocow morza i poznawać bogactwo kuchni opartej na mięczakach i skorupiakach. Specjalnie dla mieszkańcow Warszawy i gości hotelu Sofitel Warsaw Victoria przygotowano „Tydzień z owocami morza", ktorego gospodarzem jest Eric Polo, ekspert ze znanego sklepu z owocami morza na „Rungis" w Paryżu - największego targu z artykułami spożywczymi w Europie. „Rungis" to źrodło zaopatrzenia dla najlepszych restauracji Paryża i miejsce zakupow mieszkańcow stolicy Francji - słynie on z największego wyboru oraz najwyższej jakości towarow z całego świata, to także kultowe miejsce, ktore kontynuuje tradycje targowe historycznych Les Halles.

Dla Erica Polo owoce morza to nie tylko praca, ale i wielka pasja - sprzedaje on krewetki i inne stworzenia morskie ze wszystkich krajow świata i wie najlepiej, jak je podawać. We wspołpracy z Maciejem Majewskim, Szefem Kuchni Sofitel Warsaw Victoria zostało opracowane wyjątkowe „morskie" menu. Przyjęto konwencje serwowania potraw najbardziej wyrafinowaną w swojej prostocie - świeże owoce morza, ktore do Warszawy sprowadzane są bezpośrednio z Francji - trafiają na połmiski, na ktorych tworzą wyjątkowe kompozycje smakowo-estetyczne.

To dla mnie wielka przyjemność zapraszać w Warszawie gości na spotkanie z owocami morza. Najwyższej jakości krewetki, ostrygi i homary - świeże i odpowiednio podane - są nie tylko zdrowe, dietetyczne i smaczne, ale też stanowią wyjątkowy przykład dań kuchni francuskiej. Kolacja z frutti di mare z winem Chablis to kwintesencja francuskiego smaku, elegancji i charme - _mowi Eric Polo._

Menu „Tygodnia Owocow Morza" w Sofitel Warsaw Victoria jest przejrzyste - 5 połmiskow to 5 wyjątkowych kompozycji, podporządkowanych idei jak najlepszego zaprezentowania morskich dań. „Połmisek owocow morza" to klasyczne zestawienie 2 rodzajow ostryg, krewetek, ślimakow morskich oraz małży. Kolejne propozycje to bogatsze warianty: „Połmisek krolewski" kusi dodatkowo szczypcami kraba i ogonem homara, a „Połmisek A La Carte" to największy wybor dla koneserow, ktory daje możliwość skomponowania własnego dania według indywidualnych preferencji.

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ