koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

Targi EuroGastro

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 572 wyświetleń od 23 lutego 2012
  • od: 21 marca 2012, środa
    do: 23 marca 2012, piątek

II Polskie Mistrzostwa Brewers Cup 2012 na EuroGastro 2012

Jak przygotować smaczną kawę bez użycia jakichkolwiek urządzeń mechanicznych zasilanych prądem? Metody i sprzęt do zaparzania zaprezentują zawodnicy II Polskich Mistrzostw Brewers Cup 2012. Konkurs po raz pierwszy odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, 22 marca w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Organizatorami wydarzenia są Q Coffee i Consonni Gourmet s.c. we współpracy z MT Targi. Po raz pierwszy Światowe Mistrzostwa Brewers Cup odbyły się w 2011 roku z finałem w Holandii.

W II Polskich Mistrzostwach Brewers Cup wezmą udział zarówno profesjonalni bariści, jak i kawowi amatorzy. Zawodnicy będą mogli zastosować dowolne metody parzenia, z wyłączeniem tych, wymagających użycia urządzeń mechanicznych zasilanych prądem, takich jak ekspres ciśnieniowy. Do dyspozycji mają taki sprzęt, jak: aeropress, Chemex, Clever Driper, Hario, czy „skarpeta”.

Wszyscy uczestnicy konkursu zaparzają tę samą kawę dostarczoną przez organizatora, a sędziowie oceniają przyrządzone napoje ślepych próbach. Przygotowane przez uczestników napoje sędziowie punktują w trzech etapach. Weryfikowany jest aromat gorącej kawy, charakterystyka smakowa i aftertaste, kiedy kawa nieco przestygnie oraz kwasowość, body i balans zimnego napoju.

Do finału może się dostać nie więcej niż sześciu uczestników. W drugiej rundzie zawodnicy mogą używać wybranych przez siebie ziaren kawy, a ich zadaniem jest nie tylko przygotowanie napoju, ale również opowiedzenie o jego walorach i użytej metodzie. W tej części pokazu sędziowie dodatkowo przyznają punkty za wiedzę, zdolności sensoryczne uczestników, poprawność użycia młynka i innych urządzeń, a także elementy właściwej obsługi klienta.

Do degustacji i oceny jakości przygotowanej przez finalistów kawy zostanie zaproszona również publiczność. Tuż po występie uczestnika, kawa przez niego wybrana będzie zaparzona w ekspresie przelewowym i udostępniona widzom.

Z pewnością drugiego dnia EuroGastro 2012 będzie można skosztować najsmaczniejszej tego dnia kawy w Polsce.** **Brewers Cup będą nie lada gratką dla kawowych smakoszy, a także świetną okazją, by poznać mało znane sposoby zaparzania kawy, które z powodzeniem można wykorzystać nawet w domowej kuchni.” – podkreśla Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.

Brewers Cup to jednak nie jedyne na EuroGastro wydarzenie dla amatorów

kawy. W hali wystawienniczej odbędą się również XI Polskie Mistrzostwa Barista 2012. Pierwszego dnia targów – półfinał, trzeciego dnia - finał.* *

**Podczas rywalizacji zawodnicy będą mieli za zadanie przygotować w

ciągu zaledwie 15 minut:** **4 espresso, 4 cappuccino i 4 inne napoje kawowe według własnego pomysłu. Międzynarodowi sędziowie ocenią ich smak, wygląd i technikę przygotowania. Nowy Mistrz Barista będzie reprezentował Polskę w czerwcu na XIII Mistrzostwach Świata w Wiedniu. Organizatorem Mistrzostw Polski Barista jest Apro Trade. Patronat nad zawodami objęła Speciality Coffee Association of Europe (SCAE).

Osoby zainteresowane udziałem w pokazach kawowych, powinny dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Zwiedzający, którzy zarejestrują się online, są uprawnieni do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.

Więcej informacji www.eurogastro.com.pl

bilety:

60 zł każdy dzień, przy rejestracji online 50% zniżki

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ