koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

21 marca ruszaja targi EuroGastro

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 537 wyświetleń od 20 marca 2012
  • od: 21 marca 2012, środa
    do: 23 marca 2012, piątek

21 marca startują XVI Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2012. *Zwiedzający mogą zapoznać się z ofertą ponad 280 wystawcow z czterech sektorow: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojow, sektora kawowego, a także wyposażenia sal restauracyjnych i barow. Targom EuroGastro będą towarzyszyć interesujące wydarzenia merytoryczne dla branży HoReCa, a także szereg pokazow, degustacji, festiwale, konkursy oraz licytacja, z ktorej dochod zostanie przeznaczony na cel charytatywny. Honorowy patronat nad targami EuroGastro 2012 objął Waldemar Pawlak, Wiceprezes Rady Ministrow i Minister Gospodarki.*

Na zwiedzających czekać będzie 281 stoisk. Swoje propozycje przedstawią nie tylko polskie przedsiębiorstwa, ale rownież firmy z 21 innych krajow, w tym: z Austrii, Belgii, Chorwacji, Czech, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Litwy, Niemiec, Portugalii, Szwajcarii, Szwecji, Turcji, Wielkiej Brytanii, Włoch i USA. Podczas targow będzie można zapoznać się rownież z ofertą wystawcow z tak odległych i egzotycznych zakątkow, jak Chiny, Maroko czy Indie.

Wśrod nich znajdą się zarowno producenci i dystrybutorzy wyposażenia, sprzętu dla gastronomii, mebli oraz akcesoriow, jak rownież żywności, w tym produktow i połproduktow cukierniczych, lodziarskich i piekarskich oraz napojow, win, kawy i herbaty. Na stoiskach można rownież znaleźć ofertę oprogramowania dla gastronomii, a także środkow czystości i odzieży roboczej dla branży HoReCa.

Dzięki szerokiej gamie prezentowanego asortymentu i ciekawym imprezom towarzyszącym, targi są nie tylko interesującym wydarzeniem, ale przede wszystkim dają możliwość nawiązania kontaktow biznesowych, ktore nierzadko owocują intratną wspołpracą - podkreśla Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.

Wielu wystawcow będzie ubiegać się o tytuł Najlepszego Produktu Targow EuroGastro, ktory da im prawo do posługiwania się unikatowym logo „Najwyższa Jakość Targow EuroGastro 2012".

*Kulinarne atrakcje *

Pierwszego dnia targow ekspert i doradca kulinarny, rodowity Grek, Theofilos Vafidis, znany m.in. z programu „Europa da się lubić", podczas VII Festiwalu Kuchni Greckiej, będzie zachęcał hotelarzy, restauratorow, kucharzy i konsumentow do swoich rodzimych smakow. Tego dnia odbędzie się rownież konkurs kulinarny na dania inspirowane smakami Hellady i IV Polski Festiwal Carvingu.

Drugiego dnia EuroGastro młodzi kucharze, będą walczyć w autorskim konkursie mistrza kuchni - Roberta Sowy o tytuł „Kulinarny Talent". Z kolei trzeciego dnia odbędzie się m.in. pokaz „Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia", przygotowany przez szefa kuchni i dyrektora gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie - Marcina Budynka. Goście będą mogli obserwować przyrządzanie lokalnych dań z zachowaniem tradycyjnych receptur i z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych.

Wszystkie pokazy kulinarne dostarczą nie tylko doznań artystycznych, ale rownież smakowych. Chętni będą mogli skosztować rarytasow, przygotowanych podczas prezentacji.

Głodni wiedzy

Dla uczestnikow targow organizatorzy przygotowali rownież szereg wydarzeń merytorycznych. Targowe wykłady i warsztaty, co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Miejsca na dwa spotkania już od miesiąca są wyczerpane. Komplet słuchaczy błyskawicznie zebrało szkolenie „Wino w restauracji", organizowane przez magazyn „Czas Wina", ktore odbędzie się trzeciego dnia targow, a także zaplanowane na pierwszy i drugi dzień EuroGastro certyfikowane szkolenie „Jak zdobyć klientow i nie zbankrutować, czyli rozważny marketing w czasach kryzysu", ktore przeprowadzi serwis informacyjno-kulturalny GdzieZjesc.info

Na tych, ktorzy nie zdążyli się zapisać na te spotkania, czekać będą rownież inne wydarzenia merytoryczne, w tym m.in. seminarium „Gastronomia w obliczu zmian", zorganizowane przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głownej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz wykład „Standardy produkcji, standardy hodowli - co za nimi stoi? Czy to dla naszego dobra?", ktory przygotuje Ogolnopolskie Stowarzyszenie Szefow Kuchni i Cukierni.

Słodkie inspiracje

Podczas EuroGastro będzie można spotkać znakomitych mistrzow cukiernictwa, ktorzy dzielić się będą ze zwiedzającymi swoim doświadczeniem i oryginalnymi pomysłami.

Pierwszego dnia targow, odbędzie się między innymi pokaz tworzenia pralin, trufli czekoladowych oraz dekoracji w stylu angielskim oraz konkurs degustacyjny dla zwiedzających, ktorych organizatorem jest wybitny cukiernik Tomasz Deker.

Drugi dzień targow przyciągnie z pewnością nie tylko miłośnikow słodkich smakołykow, ale rownież chętnych do udziału w akcji charytatywnej. Podczas pokazu sztuki cukierniczej pt.: „Bajkowe inspiracje czekoladowe", członkowie Fundacji Klubu Szefow Kuchni*: *Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała wyczarują misterne rzeźby czekoladowe, a gwiazdy showbiznesu i inne sławy będą ozdabiać czekoladowe jaja wielkanocne, ktore następnie zostaną zlicytowane. Dochod z aukcji zostanie przekazany na rzecz Fundacji „Porozumienie bez Barier". W akcji charytatywnej weźmie udział osobiście Pierwsza Dama Jolanta Kwaśniewska. Aukcję poprowadzą reżyser oraz dziennikarz Paweł Pochwała oraz znany i lubiany mistrz kuchni Robert Sowa.

Ostatniego dnia targow odbędzie się krotki kurs, podczas ktorego Tomasz Deker pokaże, jak z pasją wykonać wyjątkowe przysmaki wielkanocne i inne desery z użyciem czekolady. Tego dnia rownież będzie miał miejsce pokaz nowoczesnych technik dekorowania tortow w stylu angielskim - tortownia.pl. Chętni będą mogli skorzystać z konsultacji cukierniczych z Bożeną Sikoń - Mistrzem Cukiernictwa, ktora jest organizatorka pokazu.

Kawowe impresje

Podczas targow zwiedzający będą mieli okazję zapoznać się z oryginalnymi metodami i profesjonalnym sprzętem do zaparzania kawy, a także degustować i kupować rożnego rodzaju ziarna i dodatki do kawowych napojow.

Ponadto na gości czekać będą fascynujące pokazy baristow. Drugiego dnia targow odbędą się między innymi* II Polskie Mistrzostwa Brewers Cup, zorganizowane przez Q Coffee i Consonni Gourmet s.c. we wspołpracy z MT Targi. *Wezmą w nich udział zarowno profesjonalni bariści, jak i kawowi amatorzy. Zawodnicy będą mogli zastosować dowolne metody parzenia, z wyłączeniem tych, wymagających użycia urządzeń mechanicznych zasilanych prądem, takich jak ekspres ciśnieniowy.

Brewers Cup to nie jedyne na EuroGastro wydarzenie dla amatorow kawy. W

hali wystawienniczej odbędą się rownież XI Polskie Mistrzostwa Barista 2012. Pierwszego dnia targow - połfinał, trzeciego dnia - finał*. *Organizatorem Mistrzostw Polski Barista jest Apro Trade. Patronat nad zawodami objęła Speciality Coffee Association of Europe (SCAE).

Większość atrakcji targowych i wydarzeń towarzyszących będzie otwarta dla publiczności i inie wymaga dodatkowych zapisow.

Rejestracja online na targi EuroGastro została zakończona. Zwiedzający, ktorzy do tej pory nie zarejestrowali się, będą mogli dokonać tego na miejscu, w Centrum MT Polska.

Więcej informacji: www.eurogastro.com.pl

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ