koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
AMKL 75 latCO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359TpL repertuar
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

Festiwal Wina i Serów

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 3 646 wyświetleń od 20 listopada 2012

Warszawa » al. Jerozolimskie 179 » NA MAPIE

  • od: 23 listopada 2012, piątek
    do: 25 listopada 2012, niedziela

Podczas tego weekendu przybliżymy wysmakowane duety rożnych gatunkow serow oraz win. Podczas Festiwalu Wina i Serow w ofercie znajdziecie m. in. najlepsze węgierskie tokaje, wspaniałe beczkowe wina z serca Hiszpanii, francuskie szampany i rześkie prosecco, ale też doskonałe wina z Nowego Świata.

Zdaniem amerykańskich uczonych ser nie pasuje do wina, bo blokuje kubki smakowe i stępia wrażenia smakowe w czasie degustowania wina. Smakosze wiedzą jednak swoje. Ich zdaniem bowiem nie o degustację wina, ani sera samego tak naprawdę tu chodzi, a właśnie o efekt, jaki daje ich połączenie. Oczywiście, właściwe połączenie, bo nie każdy ser pasuje do każdego wina. Co wspołgra idealnie? Na przykład miękkie sery pokryte pleśnią, jak Brie, pasują do Gaillac i młodego Pinot. Miękkie sery z gładką skorką (np. Munster) można podawać do Gewurztraminer i Riesling z poźnych zbiorow. Natomiast sery połtwarde (Edam, Gouda, Cantal, Reblochon, Cheddar) powinno się serwować do czerwonego wina, ewentualnie do białego wytrawnego z południa Europy.

Powyższe zasady można wyprobować podczas najbliższej edycji Festiwalu Wina i Serow. Klienci Blue City znajdą to nie tylko produkty najwyższej jakości, ale też będą mogli zasięgnąć rady ekspertow w kwestii łączenia odpowiednich gatunkow. W ofercie m.in. najlepsze węgierskie tokaje, wspaniałe beczkowe wina z serca Hiszpanii, francuskie szampany i rześkie prosecco, ale też doskonałe wina z Nowego Świata. Plus sery z Toskanii i Austrii, polskie oscypki i bryndza oraz oliwy toczone z owocow rodzących się wśrod najlepszych włoskich winnic. Więcej informacji na: www.wine- festival.pl, [www.festiwal-wina.pl](http://www.festiwal-wina.pl)

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ