koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

PRZYSTAWKA Z KULURYz Anną Orską: Rewolucja hand-made: inżynieria w biżuterii. O sztuce projektowania z odzysku.

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 18 457 wyświetleń od 4 marca 2013
  • 14 marca 2013, czwartek

„Przystawka z kultury” z Anną Orską, najsłynniejszą polską autorką biżuterii Jej pomysłami zachwycają się najwięksi producenci biżuterii. Jej projekty noszą na sobie hollywoodzkie sławy. Anna Orska współpracuje z prestiżowymi markami, m.in.: Swarovski, Deni Cler oraz W. Kruk, prowadzi własne butiki, ale wciąż jeździ po Polsce z plecakiem, odwiedza stare fabryki i szuka znawców zapomnianego rzemiosła. 14 marca poprowadzi wieczór „Przystawka z kultury”.

Przystawka z kultury. Kulturalny Klub Kolacyjny

Spotkanie 11: Inżynieria w biżuterii: rewolucja hand-made

14 marca 2013, godz. 19.00,

studio fotograficzne Cukry, Warszawa

zapisy: przystawkazkultury@goculture.pl

Koszt udziału: 110 pln

Anna Orska łączy w biżuterii to, co minione z nowoczesnością i nadaje swym projektom osobisty charakter. Jest projektantką, poszukiwaczką porzuconych skarbów i podróżniczką w czasie. Upcykling – sztukę nadawania nowej wartości przedmiotom z odzysku – doprowadziła do mistrzostwa. W czwartek, 14 marca o godz. 19.00 będzie przewodniczką spotkania Kulturalnego Klubu Kolacyjnego. Na spotkanie w warszawskim studiu fotograficznym Cukry projektantka przyjdzie z potężnym bagażem dorobku i wiedzy – zaprezentuje najciekawsze projekty, zaskakujące materiały i surowce, z których tworzy.

Jej najsłynniejsze kolekcje powstały z wykorzystaniem przedmiotów, jakie wcześniej uznawano za nieszlachetne, zużyte i niepotrzebne. Orska rewolucjonizuje współczesną biżuterię i szuka nowej definicji piękna. Wśród jej kolekcji są m.in.: „Dukaty”, które powstały ze starych monet, „Dendro” – drzewo dębu, czarnej wiśni i hebanu przemienione w minimalistyczne ozdoby, „Vintage” – naszyjniki z elementami dawnych pieczątek drukarskich, a także „Machiny” – prezentujące urok drobnych części uśpionych maszyn i mechanizmów. Anna Orska odnajduje urodę i energię w linach żeglarskich, cyferblatach starych zegarków, lnianych niciach, papierze, metalu, rzemieniach i kamieniach. Tworzy niezwykłe sposoby, by prozaicznym z pozoru tworzywom nadać artystyczny wymiar. Uważa, że sztuka – często niedostrzeżona - drzemie w przedmiotach życia codziennego.

Podczas „Przystawki z kultury” Anna Orska opowie i pokaże, jak rodzi się nowatorska biżuteria. Będziemy śledzić jej poszukiwania, narodziny pomysłu i projektu oraz produkcję, która - wbrew romantycznym wyobrażeniom o sztuce jubilerskiej – ma wiele wspólnego z pracą w szlifierni, fabryce i z brudnymi rękoma. Autorka zaprezentuje materiały – modne obecnie i cenione w przeszłości, opowie o kamieniach i poradzi jak odróżniać te prawdziwe od… produkowanych z proszku. Prezentując nowe trendy jubilerskie, zabierze nas w przeszłość i opowie, co kształtowało je w historii.

Anna Orska na przykładzie własnych prac przybliży światowy fenomen upcyklingu i mody na osobiste projektowanie – wykorzystywanie pamiątek, samodzielne tworzenie ozdób. Wyjaśni, dlaczego twórcy biżuterii potrafią przewidzieć kryzys ekonomiczny z wieloletnim wyprzedzeniem i skąd wiedzą, co spodoba nam się w przyszłości. „Inżynieria w biżuterii” będzie spotkaniem z wyjątkową kobietą, która cieszy się międzynarodową sławą, ale twardo stąpa po ziemi, a o sztuce projektowania mówi jak o stylu życia.

Wieczór uzupełni wino i wykwintne przystawki, przygotowane przez Aleksandra Barona. Podobnie jak projekty marki ORSKA, potrawy będą skomponowane z zaskakujących składników i tworzone w limitowanych seriach.

„Przystawka z kultury. Kulturalny Klub Kolacyjny”, to retro rozrywka w nowoczesnym wydaniu i nowy pomysł na edukację kulturalną. Autorski program agencji Go Culture – cykl kameralnych spotkań amatorów i entuzjastów z mistrzami oraz ekspertami - rozpoczął się w 2011 r.

Każdy z wieczorów ma intrygujący temat i charyzmatycznego przewodnika. Dotychczas spotkania prowadzili m.in. krytyk filmowy Tomasz Raczek, pisarze: Agnieszka Drotkiewicz i Zygmunt Miłoszewski, dyrygent Łukasz Borowicz, projektantka Joanna Klimas i designer Tomek Rygalik. Rozmowom towarzyszą wyszukane przystawki, inspirowane tematem wieczoru.

Przewodniczką spotkania będzie Anna Orska, projektantka biżuterii Anna Orska - tworzy pod marką ORSKA i projektuje biżuterię dla renomowanych firm jubilerskich. Dzięki jej pracom weneckie kryształy, przedwojenne guziki i azjatyckie monety otrzymują drugie życie. Operuje surowcem, technologią i formą w niepowtarzalny sposób. Jej projekty zachwyciły m.in. Sharon Stone, Andie McDowell, Grażynę Kulczyk, Grażynę Torbicką, Kasię Nosowską i znalazły się w niemieckim wydaniu magazynu „Vogue”. Ukończyła Wydział Architektury i Wzornictwa Przemysłowego ASP w Poznaniu, doktoryzowała się na Wydziale Biżuterii ASP w Łodzi, wykłada na uczelniach artystycznych. Jej prace dostępne są w butikach w Pozaniu, Warszawie i na www.orska.pl.

Menu spotkania przygotuje Aleksander Baron

Doświadczenie w świecie gastronomii zdobywał w Szkocji i na Karaibach. Po powrocie do kraju był szefem kuchni w warszawskiej restauracji Nowy Wspaniały Świat. Zamiłowaniem do polskich potraw dzieli się z klientami Solca 44 proponując im coraz to nowe, pomysłowe dania, bazujące na dobrze wszystkim znanej rodzimej tradycji kulinarnej. Aleksander Baron ma zacięcie artystyczne – jest także absolwentem wydziału rzeźby warszawskiej ASP, studiował historię sztuki. Dlatego potrawy wychodzące spod jego palców przypominają dzieła sztuki.

Zapisy i szczegóły: www.przystawkazkultury.pl

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ