koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

„Gruziński smak” – zakochać się w Gruzji

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 18 604 wyświetleń od 25 października 2013

Warszawa » Jakubowska 16 » NA MAPIE

  • od: 22 października 2013, wtorek
    do: 6 grudnia 2013, piątek

Trójka przyjaciół związanych z Gruzją dąży do wydania książki „Gruziński smak”, będącej przewodnikiem kulinarnym i jednocześnie opowieścią o tradycji oraz historii tych rejonów i ludzi. Od zrealizowania celu dzieli ich 25 tysięcy złotych, które próbują zebrać poprzez portal Polak Potrafi, organizujący zbiórkę pieniędzy na niebanalne pomysły i projekty.

Gruzja słynie przede wszystkim z górzystych i bardzo malowniczych terenów, ale także z ogromnego dobytku kulturowego. Dla Gruzinów to właśnie kultura jest podstawowym aspektem narodowego charakteru, a szczególne miejsce zajmuje w niej sztuka kulinarna. Vaho Babunashvilli, Maja Kaszkur i Radek Polak, trójka przyjaciół zafascynowanych „Perłą Kaukazu”, chce wydać książkę w formie przewodnika kulinarnego, która będzie również opowiadała o tradycji i historii Gruzji poprzez felietony i fotografie w niej zamieszczone.

Projekt „Gruziński smak”

Vaho Babunashvilli, który jest pomysłodawcą projektu, to gruziński muzyk zakochany bez pamięci w lokalnej kuchni, którą charakteryzuje bogactwo smaków osiągane dzięki różnorodności owoców i warzyw bardzo często wykorzystywanych w gruzińskich potrawach. Vaho odnajduje dania pochodzące z różnych części Gruzji, wspomnień poznanych ludzi, a także własnego dzieciństwa, interpretuje je na nowo i unowocześnia, co sprawia, że kuchnia gruzińska staje się atrakcyjna współcześnie dla wielu nieznających jej jeszcze osób.

Maja Kaszkur i Radek Polak, pochodzący z Warszawy absolwenci poznańskiej ASP, to dwie kolejne osoby zaangażowane w projekt, które łączy pasja jaką jest profesjonalna fotografia, wspólne podróżowanie i interpretowanie świata, co przekłada się na to, że „Gruziński smak” nie będzie zwykłą książką kucharską. Autorzy chcą w niej zaprezentować swoje fotografie wielkoformatowe oraz analogowe. Dzięki ich wkładowi w tę publikację przewodnik kulinarny będzie przekazywał elementy, które urzekają w Gruzji, bo smak potraw, które oni wciąż poznają dzięki podróżom do tego kraju łączy się z towarzystwem, obserwacjami, poznanymi po drodze ludźmi i tworzonymi relacjami. Swoją pracą chcą przybliżyć smak Gruzji, portretując słowem i obrazem swoje spostrzeżenia, zebrane przepisy i ich autorów. Chcą także udowodnić, że współczesna Gruzja zachwyca, a jej poznanie możliwe jest przez pryzmat talerza.

Potrzebne wsparcie

Maja i Radek do tej pory zebrali mniej więcej 1/3 materiałów potrzebnych do wydania książki „Gruziński smak”, dlatego jej wydanie zależy od finansowego wsparcia projektu na stronie PolakPotrafi.pl. Na wspierających czekają atrakcyjne nagrody, takie jak butelka gruzińskiego domowego wina, jednodniowy kurs fotografii studyjnej, czarno-białe fotograficzne odbitki kolekcjonerskie w rozmiarze 40 x 50 cm, czy nawet weekendowa podróż kulinarna po Gruzji. Przyjacielem projektu jest Marcin Meller, znany polski dziennikarz i prezenter, dlatego w liście nagród można znaleźć także imienną kartkę świąteczną z życzeniami od niego czy książki jego autorstwa z osobistą dedykacją. Wykaz wszystkich nagród znajduje się na stronie: http://polakpotrafi.pl/projekt/gruzinski-smak. Można tam znaleźć również dodatkowe informacje o projekcie oraz wesprzeć projekt nawet symboliczną kwotą. Zbiórka pieniędzy potrzebnych na wydanie książki potrwa do 6 grudnia br.

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ