koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359TpL repertuar
zmodyfikowano  10 lat temu  »  

Wystawa: "Kwestia smaku"

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 24 361 wyświetleń od 8 listopada 2013
  • od: 13 grudnia 2013, piątek
    do: 31 stycznia 2014, piątek

Artyści: Michael Rathmayer (Austria), Dorota Podlaska (Polska), Krzysztof Brycki (Polska)

Fotografie przedstawiające jedzenie mogą być naprawdę piękne. Kiedy zdani jesteśmy jedynie na obraz - mieszamy smak z gustem: smak agrestowy, smak kiszonego ogórka, smak dojrzewającej szynki - ze smakiem wyrafinowanym, złym smakiem lub smakiem nuworysza. Czym właściwie jest smak i jakie emocje wyzwala - jakie uzależnienia - kiedy drażni ośrodki w mózgu i na języku? Na wystawie zostaną pokazane fotografie, obrazy i rysunki, używane w procesie idealizacji pożywienia, w którym każde danie, zanim trafi do masowej produkcji, musi poddać się kreowaniu wizerunku smaku... Idealizacja pożywienia obejmuje spektrum cech i właściwości nieosiągalnych zmysłami smaku i powonienia - wymuszając na wyobraźni dodatkową pracę.

Fotografie Michaela Rathmayera pokazują "nierealistycznie realne" obiekty ułożone w zgrabne kompozycje.

Rysunki Krzysztofa Bryckiego - kulinarne storyboardy - to pierwszy etap w kreowaniu fikcji: "konceptualizacja pieczeni", "ideologizacja boczku", "pierogowy briefing".

Zabawa z jedzeniem Doroty Podlaskiej jest próbą przekroczenia granicy smaku - zobaczenia, co jest po drugiej stronie.

zmodyfikowano  10 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ