koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365Wrocławianka roku GalaTP Repertuar 11.2024ARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAG
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

Feminarium "O zjadaniu zwierząt i ludzi"

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 14 296 wyświetleń od 11 marca 2014

Warszawa » Nowy Świat 72, sala 144 (im. A. Mickiewicza) » NA MAPIE

  • 20 marca 2014, czwartek
    » 18:00

Fundacja Gender Center, Instytut Badań Literackich PAN, Wydawnictwo Krytyki Politycznej oraz Wydawnictwo AMEA zapraszają na spotkanie „O zjadaniu zwierząt i ludzi”. Punktem wyjścia do dyskusji o kulturowych przedstawieniach i interpretacjach zjawiska jedzenia mięsa będą książki „Zjadanie zwierząt” oraz „Żona rzeźnika”.

W dyskusji udział wezmą:
Dominika Dymińska (tłumaczka książki „Zjadanie zwierząt”)
dr Michał Kozłowski (Instytut Filozofii UW, redaktor kwartalnika „Bez Dogmatu”)
Izabela Szolc (autorka książki „Żona rzeźnika”)
Prowadzenie: Grażyna Latos

W posłowiu do książki „Zjadanie zwierząt” Dariusz Gzyra pisze: "Ludzie wiedzą, że mięso, to zwierzęta. Więcej, są przekonani o tym, że zwierzęta odczuwają ból. Badania opinii publicznej pokazują, że zdecydowana większość respondentów – 82 procent – sądzi, że „wszystkie zwierzęta odczuwają ból tak samo jak człowiek”". A jednak większość z nas spożywa mięso, a informacje o setkach milionów zwierząt lądowych, zabitych w Polsce w ciągu jednego tylko roku na użytek ludzi, większości z nas nie szokują.

Czy reakcja na kanibalizm jest tak różna od reakcji na przemysłową rzeź zwierząt tylko z powodu umowy społecznej dotyczącej tego, kogo wybieramy na swojego przyjaciela, a kogo na pokarm? Czy nasze współodczuwanie jest jedynie wynikiem umowy społecznej i konstruktów kulturowych?

Podczas spotkania przyjrzymy się nie tylko zjawisku hodowania zwierząt na pokarm, ale także kulturowym odbiciom tej sytuacji. Co literatura mówi nam na temat jedzenia mięsa? Co mówi nam filozofia? Czy mięso jest w ogóle dobrym tematem dla kultury przez duże „K”?

Spotkanie odbywa się w ramach cyklu dyskusji społeczno-kulturalnych „Feminaria”. Wstęp wolny.

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ