koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  10 lat temu  »  

WIELKIE ŻARCIE - WIECZÓR DLA DOROSŁYCH W KOPERNIKU

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 22 564 wyświetleń od 9 września 2014
  • 25 września 2014, czwartek

Zapraszamy do Kopernika na kolejną odsłonę Wieczorów dla dorosłych. Bez dzieci. W dogodnych dla Ciebie godzinach. Już 29 maja możesz zwiedzić wszystkie wystawy, polecieć do gwiazd w planetarium i wziąć udział w specjalnie przygotowanych atrakcjach związanych z tematem przewodnim. Tym razem skupimy się na jedzeniu - w aspekcie społeczno-kulturowym.

Sprawdzimy, dlaczego jedzenie jest tak ważne dla naszej kultury, jak kształtuje ono nasze relacje społeczne i czy naprawdę pozwala lepiej się poznać. Zastanowimy się, czemu fotografowanie jedzenia, rozmawianie i pisanie o nim stały się ostatnio tak popularne. To nowa moda naszych czasów, czy odwieczna tradycja?

25 września, wieczór pt.: „Wielkie żarcie”
Godz. 19.00–22.00, wejście już od 18.30
Cena biletu – 25 zł
Bilety: www.bilety.kopernik.org.pl (do 24.09) lub w kasach w dniu wydarzenia.

Oto niektóre z atrakcji, które przygotowaliśmy specjalnie na to szczególne wydarzenie: „POROZMAWIAJMY O JEDZENIU”
Co sprawia, że jedzenie jest wdzięcznym tematem do rozmów? Dlaczego potrafi równocześnie wywoływać tyle emocji? Jak jedzenie wpływa na relacje międzyludzkie i jak się to zmienia wraz z rozwojem nowych technologii? Opowie o tym Aga Kozak - kulturoznawczyni, dziennikarka, coacherka i trenerka. Specjalizuje się w pisaniu o jedzeniu - zwłaszcza o jego kulturowych aspektach.

„PRZEJEDZENI”
Ile tak naprawdę powinniśmy jeść? Dlaczego najczęściej zjadamy więcej niż potrzebujemy? Dlaczego niektórzy z nas są uzależnieni od czekolady? Na ten temat rozmawiać będziemy z Alicją Kalińską – dyrektorem Centrów Dietetycznych SetPoint, dietetykiem, doradcą żywieniowym.

„PRZYSZŁOŚĆ JEDZENIA. Wyzwania związane z produkcją żywności”
Nowoczesne społeczeństwo uwolniło nas od ciężaru upraw, zbiorów, a nawet przygotowywania własnego pożywienia. Dało nam wołowinę z Brazylii, winogrona z Chile, wino z Francji i banany z Ekwadoru. Nasza dieta jest bogata w mięso i produkty zwierzęce, których produkcja pochłania ogromne ilości zbóż i wody. Każdego wieczoru na naszej planecie „do stołu” zasiada o 200 tyś więcej ludzi, niż poprzedniego dnia. W jaki sposób świat radzi sobie z tym rosnącym apetytem? Przyjrzymy się zmianom zachodzących w systemie żywnościowym, przemysłowej hodowli zwierząt i nowoczesnym metodom produkcji żywności z Moniką Kuźniewską – absolwentką University of Southampton i Hogeschool-Universiteit Brussel, doktorantką w Katedrze Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego.

ORAZ TRADYCYJNIE:
- pokaz filmów związanych z tematem wieczoru
- chór eksperymentalny Gre Badanie
- spektakl w Teatrze Robotycznym
- „Elektrony w akcji” w Teatrze Wysokich Napięć
- muzyka na żywo
- Bar Minus 200

https://www.youtube.com/watch?v=TVHYjvfrw40&feature=youtu.be

autor:
zmodyfikowano  10 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ