koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Wrocławianka roku GalaPerform[ing] POLAND - Przegląd sztuki performansuCO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365
zmodyfikowano  10 lat temu  »  

Tajniki belgijskiej kuchni w Warszawie

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 15 566 wyświetleń od 20 listopada 2014

Warszawa » Plac Konstytucji » NA MAPIE

  • 19 listopada 2014, środa
    » 19:30

W tym roku szefowie belgijskiej kuchni zabiorą uczestników 16. Dni Belgijskich w niezapomnianą kulinarną podróż. Belgia słynie wszak nie tylko z diamentów, czy z tego, że jest siedzibą wielu instytucji Unii Europejskiej. To również ojczyzna wyśmienitej czekolady, ponad 800 gatunków piwa czy gofrów. Małże i frytki to także specjalność tamtejszej kuchni. Od 15 listopada do 3 grudnia Belgijska Izba Gospodarcza zaprasza na degustacje i warsztaty kulinarne.

Belgijska kuchnia w Warszawie

Podczas wieczoru „Małże i frytki z belgijskim szefem kuchni”, który odbędzie się już dzisiaj (19.11) sztuka kulinarna tego kraju zagości w Warszawie. Entuzjaści owoców morza będą mięli doskonałą okazję do spróbowania specjałów, przygotowanych przez Kristofa Delaure - belgijskiego szefa kuchni. Ten kulinarny wirtuoz przeniesie uczestników w niezwykły świat smaków i zapachów. Dzięki temu nawet najbardziej wymagający smakosze będą mogli poznać mało znaną dotąd kuchnię.

Kolejną okazją do kulinarnego odkrywania Belgii w Warszawie będą „Warsztaty Belgijskiego Piwa”. Warto zarezerwować sobie 27 listopada i pojawić się w Warszawie na Placu Konstytucji, aby w Restauracji Batida wziąć udział w warsztatach połączonych z degustacją wielu gatunków piwa. Tajemnice warzenia tego złocistego trunku i historię jego pochodzenia odsłoni zespół ekspertów złożony z wysokiej klasy specjalistów w zakresie piwowarstwa. Dodatkową atrakcją wydarzenia będzie food pairing, czyli sztuka odpowiedniego doboru potraw do konkretnego rodzaju piwa.

Najsłodszym wydarzeniem 16. Dni Belgijskich w Warszawie będą „Warsztaty Belgijskiej Czekolady” (27.11). Goście będą mieli okazję nie tylko poznać historię i smak belgijskich czekolad, ale nade wszystko pod okiem doświadczonych mistrzów, stworzą własne słodkie kompozycje. Dekorowanie czekoladek to w Belgii prawdziwa sztuka.

Jednak to nie koniec kulinarnych wydarzeń, tego samego dnia o godzinie 19.30 w Restauracji Batida odbędzie się „Wieczór Belgijskiego Piwa i Czekolady”. To unikalna okazja do skosztowania słodkich czekoladowych przysmaków oraz degustacji chłodnego belgijskiego piwa, wybranego spośród wielu rodzajów dostępnych podczas tego wieczoru.

Belgijska Izba Gospodarcza zaprasza do udziału we wszystkich warsztatach i wydarzeniach kulinarnych organizowanych w ramach 16. Dni Belgijskich w Warszawie. Aby z nich skorzystać, należy dokonać rejestracji za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie www.belgium.pl, bądź pod telefonem: 22 456 40 09.

zmodyfikowano  10 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ