koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  10 lat temu  »  

Filmowe Tết – Wietnamski Nowy Rok – 21 lutego w Kinie Muranów

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 13 895 wyświetleń od 18 lutego 2015
  • 21 lutego 2015, sobota
    » 20:00

Dalekowschodni Nowy Rok jest świętem ruchomym, obchodzonym według kalendarza lunarnego. W 2015 roku początek nowego roku wypada w czwartek, 19 lutego, a Rok Konia zmienia się na Rok Owcy.

Filmowe Tết odbędzie się w sobotę, 21 lutego, w Kinie Muranów. Poza filmami, w programie znalazły się warsztaty kulinarne i noworoczna impreza:

• 20:00 – Sajgonki po warszawsku: warsztaty kulinarne Doroty Podlaskiej

• 21:00 – Mały palec, reż. Tomasz Cichoń, Polska 2014, 30′

• 21:30 – Zapach zielonej papai, reż. Tran Anh Hung, Wietnam 1993, 104′

• 23:30 – Impreza przy azjatyckiej muzyce, noworoczny poczęstunek, toast o północy

• 1:00 – Dryfując, reż. Bui Thac Chuyen, Wietnam 2009, 110′

20:00 Sajgonki po Warszawsku

Warsztaty przygotowane przez Dorotę Podlaską to twórcza zabawa w kuchnię fusion i łączenie różnorodnych tradycji kulinarnych w jednym daniu – świeżych sajgonkach. Przygotowanie świeżych, niesmażonych sajgonek jest proste – polega na krojeniu na drobno składników nadzienia i zawijaniu ich w papier ryżowy namoczony w ciepłej wodzie. Podczas warsztatów uczestnicy użyją typowo wietnamskiego papieru ryżowego do zawinięcia przypadkowych, losowo wybranych produktów, znalezionych w warszawskich sklepach i na bazarach. Będzie to pretekst do eksperymentowania z jedzeniem, uruchomienia wyobraźni kulinarnej i odkrywania nowych doznań smakowych. A także do bawienia się wyglądem sajgonek – półprzezroczysty papier ryżowy ujawnia swoją zawartość i daje możliwość wręcz malarskich popisów. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, na warsztaty obowiązują zapisy.

21:00 Mały palec, reż. Tomasz Cichoń, Polska 2014, 30′

Trzech praskich dresiarzy świętuje udaną kradzież samochodu – w tym celu udają się do jednego z warszawskich barów serwujących azjatyckie specjały. Czują się panami świata, ale nie wiedzą jeszcze, że z kelnerkami nie warto zadzierać… Humorystyczna psychodrama w udany sposób połączona z efektownym kinem akcji.

21:30 Zapach zielonej papai, reż. Tran Anh Hung, Wietnam 1993, 104′

Nagrodzony Złotą Kamerą w Cannes i nominowany do Oscara głośny debiut Tran Anh Hunga to poetycka opowieść o zmysłowości, dojrzewaniu i miłości. Akcja filmu rozpoczyna się w Sajgonie lat 50., gdy dziesięcioletnia Mui zostaje oddana na służbę do zamożnej rodziny. Pełnymi ufności oczami obserwuje nowy dla niej świat, starając się zapamiętać każdy jego detal: zapach owoców, smak wody, kolory tkanin sprzedawanych przez panią domu. Seans „Zapachu zielonej papai” w ramach Przedsmaków będzie rzadką okazją, by obejrzeć ten film z taśmy 35mm.

1:00 Dryfując, reż. Bui Thac Chuyen, Wietnam 2009, 110′

Subtelny portret bohaterów uwięzionych we współczesnym, przechodzącym transformację ustrojową i obyczajową Hanoi. Piękna Duyen poślubia infantylnego i wiecznie zmęczonego Haia. Szybko rozczarowuje się małżeństwem i coraz więcej czasu zaczyna spędzać w towarzystwie przyjaciółki, zakochanej w niej pisarki Cam. W nagrodzonym FIPRESCI w Wenecji filmie Bui Thac Chuyen dotyka tabu, jakim we wciąż konserwatywnym społeczeństwie wietnamskim jest kobiecy homoseksualizm.

Bilety: 35 zł. Do nabycia w kasie Kina Muranów oraz online na www.piecsmakow.pl

autor:
zmodyfikowano  10 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ