koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  8 lat temu  »  

Festiwal kulinarny „Kuchnia mamy Soni”

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 21 999 wyświetleń od 3 sierpnia 2016

Warszawa » ul. Twarda 2/4 » NA MAPIE

  • 4 września 2016, niedziela
    » 15:00
  • 26 sierpnia 2016, piątek
    » 00:00

Do czasu Zagłady Warszawa była nie tylko ważnym centrum kultury jidyszowej, ale także – tradycyjnej żydowskiej kuchni. Restauracje z czulentem, gęsim pipkiem, cymesem, gefilte fisz gromadziły w równym stopniu publiczność starozakonną i gojów. Wśród eleganckiego warszawskiego towarzystwa uchodziło za szykowne wpadać podczas nocnych hulanek do żydowskich knajpek na małą gołdę pod tłustego śledzika. Bywano u Grubego Joska na ulicy Gnojnej za Żelazną Bramą, bawiono się na Szmulkach, zakąszano w okolicach Placu Grzybowskiego. W czasie Festiwalu Warszawa Singera pragniemy przywrócić smak dawnej żydowskiej Warszawy. Wehikułem w tej podróży jest dla nas kuchnia mamy Soni, czyli tradycyjne aszkenazyjskie przepisy, przyrządzane w domu Soni i Szmula Tencerów. Kilka lat temu ich dzieci, Gołda i Janusz, ułożyli je w formie książki kucharskiej „W kuchni mamy Soni”, która użyczyła swojego tytułu kulinarnej części Festiwalu Warszawa Singera. Festiwal kulinarny „Kuchnia mamy Soni” to seria zdarzeń promujących żydowską kuchnię. Będą odbywały się pokazy i warsztaty kulinarne, prowadzone przez wybitnych znawców żydowskiego gotowania, którzy umiejętność przyrządzania żydowskich potraw wynieśli z domu, a restauracje i bary, działające wokół pl. Grzybowskiego przygotują specjalne festiwalowe menus, inspirowane przysmakami dawnych mieszkańców Grzybowa. Chcemy, by również w ten sposób przywrócić pamięć o lubianej niegdyś przez warszawiaków jidyszowej gastronomii. Spośród tych pozycji najlepsze potrawy wybiorą publiczność i jury pod przewodnictwem Macieja Nowaka. By zagłosować na ulubiony przysmak spośród potraw konkursowych, należy podczas festiwalu Warszawa Singera odwiedzić restauracje i po degustacji pozostawić ankietę u kelnera. Potrawa, która zyska najwięcej głosów otrzyma certyfikat nagrody publiczności. Na nagrody mogą też liczyć goście biorący udział w głosowaniu. Ogłoszenie werdyktu nastąpi w niedzielę 4 września o godz. 15.00 na patio budynku Cosmopolitan, Twarda 2/4. Impreza zorganizowana we współpracy z Cosmopolitan Twarda 4.

Menu konkursowe:

Restauracja Bagels & Friends Warszawa, Apartamenty Cosmopolitan, ul. Twarda 2 Bulion z pulpetami Bajgiel z łososiem i sałatka z białej ryby lub Bajgiel z pastrami A na deser niespodzianka... (i tylko Ci Goście, którzy do nas zagoszczą dowiedzą się o niej)

Restauracja Benihana, Apartamenty Cosmopolitan, ul. Twarda 4 Benihana Jerusalem Salad Robatayaki style Chicken Shish Kebab

Restauracja City SAM, Apartamenty Cosmopolitan, ul. Twarda 4 Śniadania: Izraelska szakszuka z mini pitą ze świeżymi ziołami /wypiek – piekarnia SAM/ Domowa chałka /wypiek – piekarnia SAM/ - z kawiorem żydowskim (siekana wątróbka z jajkiem) - z marmoladą Bajgle /wypiek – piekarnia SAM/: - z domowym pasztetem z wątróbek z ogórkiem piklowanym - z serkiem śmietankowym i łososiem Przystawki: Holenderski Matias na ciemnym pieczywie z ogórkiem małosolnym Zupa: Aromatyczny rosół z grysikiem Dania główne: Kulki rybne w sosie pomidorowo-szafranowym z kuskusem Brisket z morelami podawany z purée i sałatką z pomarańczy i oliwek Gołąbki mięsne z sosem pomidorowym Deser: Rugelach - kruche rogaliki z czekoladą i bakaliami

Bistro Charlotte Menora, Pl. Grzybowski 2 Blitze - naleśniki nadziewane twarożkiem ze skórką pomarańczową, podawane ze śmietaną różaną i płatkami róży.

Restauracja Kieliszki na Próżnej, ul. Próżna 12 Menu Szefa Kuchni, Mateusza Karkoszki: Talerzyk: Cebularz, olej rzepakowy, mak Przystawka: Gefilte fisz Danie główne: Czulent z baraniny lub koziny Deser: Labneh z kruszonka, miodem i owocami Zapraszamy na degustację win izraelskich Restauracja Mercato, ul. Próżna 7 Hummus Czulent Charoset z daktylami

Cukiernia Odette, Apartamenty Cosmopolitan, ul. Twarda 4 Deser festiwalowy: verrines z kremem serowym, pieczonym jabłkiem z cynamonem i prażone orzechy.

Restauracja Pasadena, Pl. Grzybowski 2 Przystawka: Śledź po żydowsku serwowany z pieczonym ziemniakiem Danie główne: Mostek wołowy po żydowsku z zapiekanką ziemniaczaną Deser: Pascha bakaliowa

Klub Pardon, to tu, Pl. Grzybowski 12/14 Humus, tradycyjna bliskowschodnia pasta z cieciorki podawana z pitą na ciepło. Bobus, tylko w Pardon, To Tu, humus z bobu podawany z pitą na ciepło. Chłodnik Ksawerego, wyjątkowy chłodnik na bazie świeżych ogórków.

Winiarnia CityWine, ul. Grzybowska 2 lok. 4 Zapraszamy na degustację wina izraelskiego Teperberg

Winiarnia Wine Taste by Kamecki, Apartamenty Cosmopolitan, ul. Twarda 2/4 Zapraszamy na degustację wina Shimshon Gold White 2014 oraz Shimshon Gold Red 2013

autor:
zmodyfikowano  8 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ