koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  7 lat temu  »  

LETNIA AKADEMIA KULINARNA | warsztaty kuchni staropolskiej dla rodzin

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 12 752 wyświetleń od 29 czerwca 2017

Warszawa » ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 » NA MAPIE

  • 26 lipca 2017, środa
    » 12:00
  • 19 lipca 2017, środa
    » 12:00
  • 12 lipca 2017, środa
    » 12:00
  • 5 lipca 2017, środa
    » 12:00

Zajrzymy do staropolskich książek kucharskich i przygotujemy coś na letni piknik. Udamy się do ogrodu, gdzie poznamy dawne warzywa i owoce, a także leczniczą moc ziół. Uzbrojeni w profesjonalny sprzęt pszczelarski odwiedzimy wilanowską pasiekę. Weźmiemy udział w królewskiej uczcie, podczas której poznamy zasady savoir-vivre’u. A wszystko to podczas spotkań Letniej Akademii Kulinarnej, która w lipcu zagości w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Na wspólne letnie gotowanie zapraszamy rodziny z dziećmi!


HARMONOGRAM

5 lipca, godz. 12.00 | Piknik staropolski – letnie warsztaty kulinarne

Co jadł król w letnie upały? Lekkie, choć pożywne polewki, czyli staropolskie zupy. Zajrzymy do pierwszych książek kucharskich i na podstawie dawnych przepisów przygotujemy letnie polewki i desery. Zjemy je jednak nie przy stole, a w ogrodzie – podczas staropolskiego pikniku!

12 lipca, godz. 12.00 | Ogród ziołowy – warsztaty zielarsko-kulinarne

Podczas warsztatów udamy się do staropolskiego ogrodu, gdzie poznamy dawne gatunki oraz odmiany warzyw i owoców. Dowiemy się o leczniczej mocy ziół, skomponujemy własne aromatyczne woreczki i poznamy zastosowanie ziela wszelakiego w kuchni... nie tylko tej dawnej. Znalezione w ogrodzie skarby zabierzemy do kuchni wilanowskiej, żeby przygotować sezonowy, pachnący ziołami obiad.

19 lipca, godz. 12.00 | Pszczoły z wąsem – warsztaty pszczelarsko-kulinarne

Zajrzymy do wilanowskiej pasieki i przyjrzymy się temu, co jest magazynowane w ulach. Dowiemy się, czym jest bartnictwo i poznamy tajemnice pszczół. Uzbrojeni w odpowiedni sprzęt pszczelarski wybierzemy się do pałacowej pasieki, aby stanąć oko w oko z królewskimi pszczołami. Na koniec przygotujemy słodki miodowy deser.

26 lipca, godz. 12.00 | Królewska uczta – warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? Tego wszystkiego nauczymy się w czasie warsztatów. Mając tę wiedzę, zasiądziemy do prawdziwie królewskiej uczty, na którą potrawy przygotujemy sami na podstawie staropolskich przepisów kulinarnych.


ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 8 lat

MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

TERMINY: 5, 12, 19, 26 lipca, godz. 12.00

BILETY: 20 zł od osoby za jedne warsztaty

BILETY można kupić:

• przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl

• stacjonarnie w kasie muzeum

LICZBA MIEJSC OGRANICZONA


KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak

e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl

tel.: 22 544 27 87

Martyna Przedpolewska

e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl

tel.: 22 544 28 88


PARTNER WARSZTATÓW: PrimaVega

PATRONAT MEDIALNY: Dzieckowwarszawie.pl | Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy | Kukbuk | TVP ABC

autor:
zmodyfikowano  7 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ