koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Sylwester 2024 w Piwnicy ŚwidnickiejCO JEST GRANE - styczeń 2025 - nr 367KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  5 lat temu  »  

APETYT I APATIA – festiwal Przemiany w Centrum Nauki Kopernik

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 15 120 wyświetleń od 25 września 2019
  • 6 października 2019, niedziela
    » 22:00
  • 3 października 2019, czwartek
    » 18:00

Hamburger wyhodowany w laboratorium. Creme brûlée ze świerszczami. Makaron z larw mącznika. Czy to menu z niedalekiej przyszłości? Zarezerwuj czas na tegoroczny Festiwal Przemiany, poświęcony żywności jutra. To 4 dni twórczej aktywności pod hasłem „Apetyt i apatia” - wystawa, wykłady, warsztaty, panele dyskusyjne, filmy, koncerty.

Jaka czeka nas przyszłość? Nieposkromiony apetyt zawiódł ludzkość w ślepą uliczkę. Produkując coraz więcej żywności, przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska. Uśpieni sytością, popadliśmy w apatię. To ostatni moment, by się z niej otrząsnąć i spróbować ocalić planetę. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, jak je wykorzystamy.

Podczas festiwalu poznamy rezultaty najnowszych badań oraz nowe technologie odmieniające przemysł rolno-spożywczy. Zderzymy trendy, dane, wynalazki i innowacje ze zmianami społecznymi zachodzącymi pod ich wpływem. Smacznego!

W programie:

Wystawa Uśpieni sytością Głodowa książka kucharska, bistro in vitro, artystyczne spekulacje kulinarne. Wystawa to trzeźwe spojrzenie na fakty związane z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia.

KitchenLab To szczególna przestrzeń na wystawie Uśpieni sytością. Można tu samodzielnie sklonować roślinę, zaszczepić jabłoń, poznać technikę hodowli komórkowej mięsa.

wykłady Koert van Mensvoort o spekulatywnej przyszłości żywności. Chloé Rutzerveld o projektowaniu żywności na styku nauki, techniki i designu. Christopher Bryant o stosunku ludzi do mięsa hodowanego komórkowo i innych nowych rodzajów żywności.

Wspólny stół Komercjalizacja nowych produktów, suplementy, dieta funkcjonalna, kulinarne mody. Szansa, by poznać etyczne, społeczno-polityczne i ekonomiczne wątpliwości dotyczące najpopularniejszych kandydatów na żywność przyszłości.

Kino Przemian Codzienna dawka dokumentów, pozwalających spojrzeć na problematykę festiwalu z wielu rożnych perspektyw.

Panele dyskusyjne Diety. Lokalność. Jedzenie sztuczne i naturalne. Żywnościowy design. Influencerzy „od kuchni”. Aktualne tematy, trudne pytania, najnowsza wiedza naukowa. Okazja, by posłuchać ekspertów i porozmawiać z nimi. science espresso Żywność funkcjonalna. Psychologia jedzenia. Zmiany klimatyczne. Kameralne spotkania ze specjalistami, reprezentującymi różne dziedziny. Luźna atmosfera i możliwość indywidualnej rozmowy.

Warsztaty Nowatorskie metody konserwacji. Ślad węglowy. Pleśń i bakterie. Solidna dawka naukowych nowości i szansa zdobycia przydatnych, praktycznych umiejętności.

Mity i memy Analiza kilku najpowszechniejszych mitów o żywności i próba stworzenia pozytywnych memów wokół rzetelnej wiedzy naukowej.

Koncerty Natalie Beridze (3.10), Zamilska (4.10), Wojciech Bąkowski (5.10), di.ARIA/ SJØGREN/ WRONG DIALS (5.10), Paweł Szamburski (6.10).

Wstęp wolny

Szczegółowy program: www.festiwalprzemiany.pl

autor:
zmodyfikowano  5 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ