koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365Wrocławianka roku GalaARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAG
zmodyfikowano  5 lat temu

Poultry: Goose Story - Drób: Gęsie opowieści

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 11 092 wyświetleń od 20 października 2019

Warszawa » ul. Klimczaka 1 lok 13 » NA MAPIE

  • 23 listopada 2019, sobota
    » 17:00

średnio-zaawansowany

Czy wiecie, że polskie gęsi to prawdziwa arystokracja wśród drobiu na rynku europejskim? I choć polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami, gęsina na polskich stołach gości bardzo rzadko. Znana nam także jako francuski rarytas "foie gras", czyli pasztet z gęsich wątróbek jest jednym z najzdrowszych mięs.

Mięso z gęsi bogate jest w pełnowartościowe białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi omega-3 i omega-6.

To mięso idealnie komponuje się z owocami, takimi jak jabłka czy gruszki czy suszone śliwki. Doskonale nadaje się też do pieczeni, pasztetów, czy jako baza treściwych zup.

Podczas tych niezwykłych zajęć z Tomaszem Kuczkowskim nauczymy się jak ją czyścić, poprawnie obrabiać (filetować, czy porcjować) oraz w czym najsmaczniej ją zamarynować oraz jakie dodatki świetnie się z nią komponują.

zmodyfikowano  5 lat temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ