koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  4 lata temu  »  

Wisła od kuchni- warszawskie tradycje kulinarne

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 15 575 wyświetleń od 23 września 2020

Ruszamy z nowym cyklem! Warszawskie tradycje kulinarne to cykl siedmiu spotkań podczas których przyjrzymy się kulinarnym tradycjom Warszawy: poznamy przepisy i związane z nimi historie, zwiedzimy wirtualnie miejsca, gdzie te tradycje powstawały. Pierwsze spotkanie “Wisła od kuchni” Przez stulecia nas, mieszkańców Warszawy żywiła nasza rzeka – Wisła. Niestety dziś trudno sobie nawet wyobrazić jak bogate w ryby i inne stworzenia były wody królowej polskich rzek. Jakie ryby królowały na warszawskich stołach? Ogromne ryby wędrujące: wyże, jesiotry, łososie uważano za lokalnej specjały, choć ich łowienie i przygotowanie nie było proste. Archeologia i dawne książki dostarczają informacji o rybach wielkich na 2 metry! Inny warszawski specjał to minogi, którymi zajadano się przy królewskim stole i w podejrzanych spelunkach na Starym Mieście. Czy jeszcze żywiła nas rzeka? Tego dowiemy się podczas wirtualnego spaceru wzdłuż warszawskich bulwarów. ZAPISY: https://www.strefazajec.pl/course/view/id/24902

Kulinarno-historyczne “spacery” po Warszawie dostarczą też inspiracji do poszukiwań w kuchni i w terenie. Uczestnicy dostaną zestaw tradycyjnych przepisów z rożnych epok do samodzielnego eksperymentowania w domu oraz kilka ciekawych tras zwiedzania miasta – od strony tradycji związanych z jedzeniem. Na zajęciach poznamy też kilka darmowych aplikacji do montażu filmików, dzięki którym dokumentacja rodzinnych spacerów i domowych rekonstrukcji kulinarnych zyska fajną i dynamiczną formę. Te mini-filmiki uczestników będzie można opublikować na stronach filii Bielańskiego Ośrodka Kultury.

Zajęcia prowadzi Agnieszka Kuś – historyk kulinariów, redaktorka kulinarna, blogerka i przewodniczka po Warszawie.

zmodyfikowano  4 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ