koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  4 lata temu  »  

Turystyka kulinarna w perspektywie antropologii feministycznej. Z badań terenowych w południowym Meksyku (stan Oaxaca)

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 14 545 wyświetleń od 3 listopada 2020

Położony na południu Meksyku stan Oaxaca jest powszechnie uważany za „serce” meksykańskiej gastronomii. To region do którego coraz tłumniej ściągają turyści krajowi i zagraniczni skuszeni unikatową różnorodności biologiczną, kulturową i etniczną, a co za tym idzie bogatymi i dobrze zachowanymi tradycjami kulinarnymi.

Międzynarodowy sukces Oaxaki jako gastronomicznej Mekki, w tym rozwój lokalnego przemysłu turystyki kulinarnej oparty jest na ucieleśnionej wiedzy i pracy fizycznej kobiet pochodzących z grup sytuujących się na dole drabiny społecznej w Meksyku (głównie Indianek z różnych grup etnicznych). Podczas spotkania zastanowimy się nad pozycją jaką kobiety zajmują w przemyśle turystyki kulinarnej Oaxaki. Czy może być to przestrzeń uzyskania władzy i dokonania awansu społeczno-ekonomicznego dla grup zmarginalizowanych? Przyjrzymy się kwestiom reprezentacji, utowarowienia i komercjalizacji dziedzictwa kulinarnego indiańskich wspólnot przez transnarodowy przemysł turystyczny. A także temu jak w tych warunkach wygląda sytuacja cudzoziemskiej antropolożki, która przez lata współpracy w terenie z indiańskimi kucharkami uzyskała wiedzę kulinarną i kompetencje kulturowe, które mogłaby wykorzystać również poza akademią publikując książkę kucharską czy otwierając meksykańską jadłodajnię w Warszawie. Tego stale obawiają się nawet najbardziej zaprzyjaźnione z moich oaxaqueńskich rozmówczyń.

Renata E. Hryciuk – antropolożka i latynoamerykanistka, związana z Instytutem Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego. Przez dwie ostatnie dekady prowadziła badania etnograficzne w centralnym i południowym Meksyku. Od 2011 roku przygląda się z perspektywy antropologii feministycznej procesom tworzenia dziedzictwa jedzeniowego na potrzeby (trans)narodowego przemysłu turystycznego w stanie Oaxaca.

Spotkanie odbędzie się w formie relacji live na stronie Stowarzyszenia Pracownia Etnograficzna na Facebooku.

Spotkanie składa się z 45 min wykładu oraz sesji odpowiedzi na pytania od publiczności. Pytania można będzie zadawać na czacie w czasie transmisji wykładu.

Wydarzenie poprowadzi Marek Kaleta ze Stowarzyszenia Pracownia Etnograficzna.

autor:
zmodyfikowano  4 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ