koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  4 lata temu

Wykład online: Na tropie polskich smaków (Albert Judycki)

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 12 563 wyświetleń od 25 maja 2021

Warszawa » Rynek Starego Miasta 28-42 00-272 Warszawa » NA MAPIE

  • 14 czerwca 2021, poniedziałek
    » 18:30

Delicje warszawskie Cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu. Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.

Na tropie polskich smaków Czy jest coś takiego jak polski smak? A jeśli tak, jak go zdefiniować? Czym charakteryzuje się polska kuchnia a w szczególności polskie cukiernictwo? Analizując polskie książki kucharskie oraz tropiąc ślady polskich wpływów będziemy starać się uchwycić, co to znaczy „a la polonaise”.

Prowadzący: Albert Judycki, wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.

Tematy kolejnych wykładów: Fakty i mity. O cukierniach przedwojennej Warszawy (12.07); Od „kremówki” do „kukułki” – najnowsze dzieje warszawskiej sceny cukierniczej (13.09).

zmodyfikowano  4 lata temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ