koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  rok temu

E-WYKŁAD CENTRUM INTERPRETACJI ZABYTKU: Delicje warszawskie. Fakty i mity. O cukierniach przedwojennej Warszawy (Albert Judycki)

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 9 000 wyświetleń od 20 sierpnia 2021

Warszawa » Rynek Starego Miasta 28-42 00-272 Warszawa » NA MAPIE

  • 15 sierpnia 2021, niedziela
    » 10:00

Delicje warszawskie Cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu. Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.

Fakty i mity. O cukierniach przedwojennej Warszawy Witold Herbaczyński w swojej uroczej książce „W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich” roztacza romantyczną wizję starych dobrych czasów, w której przedwojenne cukiernie były miejscami, gdzie kwitło rzemiosło oraz etyka pracy. Damy się tej wizji porwać, przypominając największe nazwiska i najwspanialsze firmy a potem opowiem, jak było naprawdę…

Prowadzący: Albert Judycki, wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.

Tematy kolejnych wykładów: Od „kremówki” do „kukułki” – najnowsze dzieje warszawskiej sceny cukierniczej (13.09).

zmodyfikowano  rok temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ