koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  rok temu

E-wykład: Bliski Wschód od kuchni; Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie (Dr Magdalena El-Ghamari)

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 9 334 wyświetleń od 20 listopada 2021

Warszawa » Rynek Starego Miasta 28-42 00-272 Warszawa » NA MAPIE

  • 17 listopada 2021, środa
    » 10:00

Cykl: Bliski Wschód od Kuchni

Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie Smaki Bliskiego Wschodu od dziesięcioleci goszczą na stołach całego świata. Współcześnie często nawet nie pamiętamy już o ich orientalnym pochodzeniu i ostro – słonych przysmakach. Przepisy przemieszczały się po miastach średniowiecznego islamu, takie jak historie z Tysiąca i jednej nocy, noszone przez podróżników i testowane, zbierane, kopiowane i dostosowywane do lokalnych składników. Wiele z tych przepisów to przodkowie popularnych współczesnych potraw, takich jak baklawa i hummus. Inne w dużej mierze zniknęły z użytku…

Prowadząca: dr Magdalena El Ghamari - doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko – muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.

https://muzeumwarszawy.pl/wyklady-centrum-interpretacji-zabytku-wrzesien-grudzien/

zmodyfikowano  rok temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ