koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  2 lata temu  »  

Plenerowy Dom Kultury - Smak

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 194 wyświetleń od 8 lipca 2022
  • 10 lipca 2022, niedziela
    » 13:30

Zapraszamy dzieci na kolejne spotkanie z teatrem i przyrodą! Tym razem spotykamy się w Parku Marka Kotańskiego, by doświadczyć różnych smaków.

Teatr

godz. 15.00 – Teatr Katarynka „W miejskiej dżungli”

Musicalowa opowieść dla najmłodszych o historii nawiązania przyjaźni małpki Eli i słonika Trąbonika. Spektakl uczy, że trudności pokonuje się wspólnymi siłami. Zaskakujące i zabawne sytuacje, wspaniała oprawa muzyczna, ruch sceniczny, śpiew, taniec – wszystko to powoduje, że dzieci ani przez moment się nie nudzą. Wszyscy wspólnie przeciwstawią się zamknięciu Zoo i pokrzyżują plany Biznesmena.

Czas trwania: 45min

Spotkania i warsztaty – doświadczamy przyrody we Włochach – smak

13.30 – warsztat Mali Odkrywcy – eksperymenty

Podczas eksperymentów dzieci będą mogły poznać jak smakują przysmaki przygotowane metodami kuchni molekularnej przy użyciu ciekłego azotu mającego -196 stopni Celsjusza. Zbadamy również jak człowiek odbiera smaki oraz czy wzrok pomaga nam w odróżnianiu smaków. Dodatkowo poeksperymentujemy z wodą i zbadany jej właściwości jako ciecz, lód oraz parę.

13.30 – warsztaty z Mead Ladies - spacer botaniczny - W poszukiwaniu dzikich smaków

Smak kwaśny - ziołowy ocet (prosimy uczestników o przyniesienie ok. litrowego słoika)

Smak słodki - jadalne kwiaty i herbata utleniana (proszę uczestników o przyniesienie ok. 200-ml słoika)

Smak gorzki - piołun i spółka

g.13.30 – warsztat prowadzony przez Pracownię Nauki i Przygody

Jakie smaki rozpoznaje człowiek, a jakie zwierzęta? Czy język jest jedyną częścią ciała, którą można posmakować jedzenie? A jak odróżnić rośliny jadalne od tych trujących? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi podczas przyrodniczego spaceru. Wcielimy się w poszukiwaczy roślin i sprawdzimy, czy są jadalne, lecznicze czy też trujące. Na moment zamienimy się w kucharzy, druidów albo czarownice by stworzyć smakowite dania, magiczne mikstury albo też trucizny.

Zapisy na warsztaty od 1.07 na: zapisy@dkwlochy.pl

Miejsce: Park Marka Kotańskiego

autor:
zmodyfikowano  2 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ