koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
OCi OCiAMKL 75 lat9. Festiwal Malarstwa ASPPępek Snu GMSREBROCO JEST GRANE - MAJ 2024 - nr 360BODOSILESIANA
zmodyfikowano  8 miesięcy temu  »  

Klub zielarski: Przyprawy z naszych półek kuchennych i parapetów

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 042 wyświetleń od 7 września 2023
  • 12 października 2023, czwartek
    » 11:00

12 października 2023, czwartek, godz. 11.00

Wstęp wolny dla studentów UTW DK Zacisze, pozostali 20 zł.

Zapraszamy na spotkanie Klubu Zielarskiego poświęcone przyprawom z naszych półek kuchennych i parapetów.

Spotkanie prowadzi nasza zielarka Maria Kuzak. Opowie o roślinach przyprawowych, w tym korzennych. Nauczy nas rozróżniać rośliny na podstawie wyglądu, zapachu i smaku. Poznamy właściwości odżywcze i zastosowanie przypraw dla zdrowia, pielęgnacji urody, w codziennej kuchni, w potrawach codziennych i daniach wykwintnych. Powiemy o zasadach zbioru i przechowywania.

W programie:

Jakie znamy rośliny przyprawowe? Historia roślin - w Polsce i w różnych kulturach. Burzliwa historia „przypraw korzennych”. Rośliny używane jako przyprawy, najczęściej stosowane w postaci świeżej, które nadają indywidualny charakter każdej potrawie. Przyprawy w świątecznych przepisach. Rozróżnianie rośliny na podstawie: wyglądu, zapachu i smaku. Zasady zbioru, przechowywania i stosowania. Właściwości odżywcze i możliwości wykorzystania tych przyprawy w potrawach codziennych lub daniach wykwintnych. Sposoby wykorzystania roślin przyprawowych dla zdrowia, w codziennej kuchni i pielęgnacji urody. Otacza nas świat pełen fascynujących roślin, zwykle nieznanych. Wiedza o bogactwie życia form roślinnych pozwala nabrać respektu dla ich możliwości, przywraca należny im szacunek, z jakim pierwotne kultury odnosiły się do wszystkich przejawów istnienia – nasi przodkowie też. Przez tysiąclecia swego istnienia, użyczając swoich składników dla utrzymania życia, podtrzymania zdrowia i pomocy ludziom, uczestniczyły w historii i sztuce ludzi, zawsze obdarzając swym pięknem. Poznając roślinną różnorodność, właściwości możemy docenić je i zaprzyjaźnić się z nimi. Ten zielony świat czeka na ponowne odkrycie i pełne współistnienie na Ziemi.

Więcej: https://zacisze.waw.pl/pl/przyprawy-z-naszych-polek-kuchennych-i-parapetow

autor:
zmodyfikowano  8 miesięcy temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ