koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  3 miesiące temu  »  

Smaki przedwojennej Warszawy | kulinarne spotkanie z Agnieszką Kuś

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 547 wyświetleń od 4 września 2024
  • 15 września 2024, niedziela
    » 16:00

Co gotowały gospodynie na Krochmalnej? Czym raczyli się żurnaliści i pisarze w restauracji Związku Literatów i Dziennikarzy Żydowskich? Co można było zjeść (i wypić) balując u Joska na Gnojnej? Ile można było dorobić roznosząc świeże bajgle z piekarni?

Podczas niedzielnego spotkania wybierzemy się w kulinarną podróż w czasie. Dzięki wspomnieniom Warszawianek i Warszawiaków odkryjemy kultowe smaki żydowskiej Warszawy. Opowieść o miejscach i smakach będzie zilustrowana przepisami do zabrania do domu i eksperymentowania w zaciszu własnych kuchni.

Agnieszka Kuś - historyczka, varsavianistka i absolwentka studiów polsko-żydowskich IBL PAN oraz Food Studies na SWPS Warszawa. Zajmuje się polskim i żydowskim dziedzictwem kulinarnym i muzycznym.

Teksty, filmy dokumentalne z jej udziałem, spoty oraz webinaria można znaleźć w Internecie oraz na autorskim blogu pt. „Patrzę i jem”. Szczególnie bliskie są jej tematy związane z XX-leciem międzywojennym. W 2020/2021 prowadziła cykl spotkań o kuchni II Rzeczypospolitej pt. "Epoka od kuchni" dla Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. W 2022 r. zadebiutowała jako scenarzystka i reżyserka serii „JewishFood Tour of Poland” wyprodukowanej przez MHŻP Polin. W warszawskim Muzeum Farmacji prowadzi warsztaty kulinarne w ramach cyklu „Do apteki – nie tylko po zdrowie” odkrywając wraz z uczestnikami dawne receptury na zdrową dietę. Na warsztatach kulinarnych prowadzonych w MHŻP Polin oraz na festiwalach kultury żydowskiej przybliża smaki kuchni – tradycyjnej i izraelskiej. www.patrzeijem.pl

Organizator: Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce

Kiedy? 15.09.2024 r. (niedziela) godz. 16:00

Gdzie? Klub Babel, ul. Próżna 5, Warszawa

Wstęp wolny

autor:
zmodyfikowano  3 miesiące temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ