koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365
zmodyfikowano  2 miesiące temu  »  

Transformacja smaku. Jak zmieniło się jedzenie w Polsce od 1989 roku?

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 511 wyświetleń od 18 września 2024

We wtorek 24 września o godzinie 18:00 zapraszamy do Pracowni Duży Pokój na spotkanie o tym, jak zmieniały się nasze gusta, wybory i praktyki żywieniowe, od początku transformacji do dzisiaj.

W 1989 r., po ponad czterech dekadach kuchni zdominowanej przez gospodarkę centralne sterowaną, dieta mieszkańców i mieszkanek Polski zaczęła ulegać dynamicznym zmianom. Przez kolejne 35 lat doszło do otwarcia się naszych gustów kulinarnych na nowe smaki z innych części świata i upowszechnienia dziesiątek produktów, które przez lata PRL-u stanowiły trudno dostępny luksus lub były w ogóle nieobecne.

Co zmieniło się w naszym podejściu do jedzenia „na mieście”? Co o naszej kuchni sądzą obcokrajowcy? Czemu dieta roślinna budzi tak duże kontrowersje w polskiej debacie publicznej? Porozmawiają o tym dr Renata Hryciuk, antropolożka społeczna, zajmująca się m.in. antropologią jedzenia i konsumpcji oraz Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, twórczyni wydarzeń kulinarno-artystycznych. Spotkanie poprowadzi Maciej Zawistowski.

Szczegółowe informacje o dostępności znajdują się na naszej stronie www.etnograficzna.pl.

autor:
zmodyfikowano  2 miesiące temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ